WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Tot niemand het meer snapte
Kortenhoef, 23 september 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Wat begon als een debatje over een overzichtelijk probleem werd ingewikkelder en ingewikkelder tot niemand het nog snapte.

Het probleempje

Dit is het probleem: Op Moleneind 7B in Kortenhoef wil iemand een woning bouwen. Die woning komt dichter bij een agrarisch bedrijf (vee) te staan dan 50 meter en dat mag niet. Er staat nog een woning op nummer 13 die ook op minder dan 50 meter afstand van het veebedrijf staat. En er ligt op de plek van de te bouwen woning nu een bewoonde woonark, ook op minder dan 50 meter afstand. De eigenaar van het veebedrijf en de nieuw te bouwen woning zijn het erover eens dat de woning gebouwd kan worden.

Het college vroeg de raad om een Verklaring van geen Bezwaar (VvgB) af tegeven voor de bouw van de woning.


Wethouder Theo Reijn's brein maakt overuren,
burgemeester Freek Possel hoopt dat hij een list bedenkt.

Tegen de regels

Een overzichtelijk probleem dus. Hoewel? De raad oordeelde verdeeld. Gert Zagt (DLP) wees erop dat bouwen binnen de 50 meter niet mag en dus problemen kan gaan geven. Nu al, als de buren ruzie krijgen, of als de woning verkocht wordt en de nieuwe bewoners een juridisch gevecht beginnen tegen het veebedrijf. "Op andere plekken hebben wij ook gehandhaafd om deze reden, dus hier ook niet bouwen, geen VvgB afgeven."
Wethouder Theo Reijn betoogde dat de buren het elkaar gunnen en er dus geen enkel probleem te verwachten is. "Bovendien, er staat ook al een woning binnen een straal van 50 meter."

Joost Boermans (D66) wilde weten of het nu wel of niet mag en of het ook geen juridisch probleem oplevert voor de gemeente als de VvgB wordt afgegeven, ook eventueel bij verkoop van de woning. Sieta Vermeulen (VVD): "En wat als wij geen VvgB afgeven, wat gebeurt er dan en wat mag dan wel of niet juridisch?"

Impasse

De wethouder maakte in zijn hoofd overuren om uit deze impasse te komen en keek op zeker moment hulpeloos om naar de juridische medewerker. Ook die zat met rode konen hartstochtelijk te googelen of te zoeken in wetboeken zonder dat hij licht in de duisternis kon brengen.

Op de perstribune was men het spoor inmiddels al bijster. Wat begon als een overzichtelijk probleempje, groeide in no time uit tot een ontembaar juridisch monster.


De parate hulptroepen die het antwoord ook even schuldig moesten blijven.

Dan maar terugnemen

Gelaten stelde Jan Verbruggen (CDA) vast dat iedereen eigenlijk wilde dat de woning gebouwd kon worden, maar dat het raadsvoorstel toch maar even een maandje teruggetrokken moest worden, hetgeen wethouder Theo Reijn met spijt deed. Volgende maand nieuwe spelen, nieuwe kansen.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief