WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NM, Veldschuur en College
's-Graveland, di 28 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Natuurmonumenten krijgt stapje voor stapje haar zin van het college in het conflict over de toegangsweg tot de Veldschuur achter Jagtlust.

Wij hebben een dossier geopend over het conflict dat Natuurmonumenten met de omwonenden van de buitenplaats Jagtlust aan de Leeuwenlaan in 's-Graveland al vanaf 2010 aan het uitvechten is. Op de website van de gemeente staat een feitenrelaas van enkele pagina's over de kwestie. In 2006 koopt Natuurmonumenten Jagtlust van de heer Ebbinge. Eerst komt er in de buitenplaats een verpleeghuis, dat echter failliet gaat.

In 2010 is het nieuwe bestemmingsplan aan de orde. Natuurmonumenten wil dat er bij de bocht in de Leeuwenlaan op de onverharde Corverslaan parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Het doel is om de achter Jagtlust gelegen moestuin en veldschuur ook een nieuwe bestemming te geven. Met name de veldschuur moet gaan dienen als kleinschalig vergadercentrum met de mogelijkheid om er te overnachten (weekendlogement voor vier personen). De parkeerplaatsen moeten gebruikt kunnen worden door bezoekers van de veldschuur.


In geel de kortste weg over eigen terrein.
In wit de door NM gewenste ontsluiting vanaf de Leeuwenlaan over de onverharde Corverslaan.

Afgewezen

De gemeente ziet geen direct verband tussen de parkeerplaatsen en de veldschuur vanwege de afstand. Bovendien is de gemeente van mening dat de weg over het terrein van Jagtlust een goede ontsluiting naar de veldschuur biedt en dat er voldoende plaats is voor parkeren op Jagtlust. Het verzoek wordt afgewezen. De bestemmingswijziging van de veldschuur wordt wel toegestaan, waarmee de kiem van het verdere conflict is gelegd.

Omdat de onverharde weg de bestemming "agrarisch" kreeg en daardoor uitsluitend dient als toegang voor de aanliggende agrarische bedrijven. Natuurmonumenten maakt bezwaar tegen de nieuwe bestemming, maar vangt bot bij de Raad van State, omdat NM nooit een bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan indiende. In dezelfde zitting van de Raad van State gaat NM met een reeks argumenten in beroep tegen het besluit van de gemeente om de parkeerplaatsen op de Corverslaan te weigeren. De Raad van State legt de gemeente op om een nieuw besluit te nemen.

Intussen zijn de bewoners Post en Brouwer ook naar de Raad van State gestapt om bezwaar te maken tegen de nieuwe bestemming van de veldschuur als vergader- en logee lokatie. De Raad van State oordeelt dat de Corverslaan de bestemming "agrarisch" heeft en dat daarom de veldschuur en moestuin, die geen agrarische bestemming hebben, geen gebruik van de Corverslaan mogen maken.

Parkeren op eigen terrein

Inmiddels is het al weer 28 mei 2015. De raad besluit om in het bestemmingsplan geen parkeergelegenheid op te nemen, omdat de bezoekers over het eigen terrein van Jagtlust de veldschuur kunnen bereiken en daar kunnen parkeren. Ook ligt er inmiddels een rapport dat de flora en fauna van de paar passerende auto's geen schade zullen ondervinden.

Om een lang verhaal kort te maken. Natuurmonumenten dient een verzoek in om de weg de bestemming "Verkeer"te geven. Later, als blijkt dat dat verzoek zal stranden, trekt NM het verzoek weer in.

Kruimelgeval

NM dient op 6 december vorig jaar weer een verzoek in, maar nu niet om de bestemming te wijzigen, maar om 8 verkeersbewegingen per dag over de Corverslaan toe te staan. Omdat het nu een z.g. "kruimelgeval"is, is het college bevoegd daarover te besluiten. En dus besluit het college op 24 januari positief over het verzoek van NM. Brouwer en Post maken bezwaar, maar de bezwaarschriftencommissie vindt nu dat dat bezwaar ongegrond is. Het college neemt dat advies op 7 maart over.

Waarmee de weg voor Brouwer en Post vrij is om weer naar de rechter te stappen.

Wat verbaast in dit hele geval is dat er een pad over het terrein van Jagtlust loopt en het om vier auto's per dag gaat. Die moeten toch, net als bij ieder ander, op eigen terrein geparkeerd kunnen worden zou je zeggen.

bron
WWK
foto
Google Earth
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief