WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Het COA op Sleeptouw?
Laren, vr 1 juli 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het COA verbood een eigen moestuin van vluchtelingen op Crailo, gesponsord door Laarders. In de G en E staat weer een naar verhaal over het schrikbewind van het COA.

Twee weken geleden beschreef ik hoe het COA midden jaren negentig de vrijwilligers in het AZC Kortenhoef wegpestte door ze zeer strikte beperkingen op te leggen en ze zelfs te verbieden een asielzoeker thuis te ontvangen. In hun eigen huis!

Er is niets veranderd

Fractievoorzitter Peter Calis van Larens Behoud signaleerde de compleet gevoelloze manier waarop het Centraal Orgaan Asielzoekers, het COA, ook nu weer om gaat met vrijwilligers en vluchtelingen. Met de mond beleidt Den Haag dat er gewerkt moet worden aan integratie. Het COA hanteert daarentegen een schrikbewind dat integratie in de weg staat. Het wordt tijd dat het COA gecorrigeerd wordt over de manier waarop men met vrijwilligers en vluchtelingen om gaat.

Unanieme motie

Peter Calis diende een motie in de Larense Raad in, die unaniem werd aangenomen, omdat hij vindt dat die vrijwilligers en die vluchtelingen, beide groepen inwoners van Laren, niet zo harteloos mogen worden behandeld door het COA

Machtsmisbruik

Op de website van de Gooi en Eemlander staat vandaag een stuk van Edward de Vries Lentsch over de motie die unaniem in Laren werd aangenomen. Uit dat stuk drie citaten uit het betoog van Peter Calis (de vette teksten zijn in de krant niet vet gedrukt. red. WWK):

"Een klein voorbeeld. Enkele Laarders hadden een moestuin gesponsord, zodat mensen daar zelf hun eigen groente kunnen telen. Volgens de COA-regels is dat niet langer toegestaan."

"En we hebben gezien hoe het taalonderwijs wordt gegeven. Op het oog uitermate intelligente mensen, werden behandeld als idioten."

"We snappen dat er COA-richtlijnen uit Den Haag zijn, maar dit zijn bewoners van Laren, we voelen ons verplicht bij het COA te bezien wat wij kunnen doen om het respect en de menselijkheid te verbeteren."

COA op sleeptouw

CDA Wethouder Leen Pols, die twee weken geleden het COA nogal in bescherming nam doet dat in dit artikel weer. Hij zegt:

"De samenwerking tussen regiogemeenten en het COA begint goed op gang te komen. We zijn redelijk goed op weg, maar we zijn er nog lang niet. Ik heb wel vertrouwen in de leiding van het COA op Crailo. Die is bereid grenzen op te zoeken. En we moeten ze op sleeptouw nemen met onze visie op dagbesteding en integratie.”

Dat Laren het COA op sleeptouw neemt, zoals hij stelt, is te vergelijken met de roeiboot die een oceaanstomer op sleeptouw neemt. Daar lijkt toch echt meer voor nodig. Een forse sleepboot uit Den Haag bijvoorbeeld.

Met dank aan Edward de Vries Lentsch.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief