WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Toekomst van Wijdemeren
Wijdemeren, wo 15 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het gemeentebestuur heeft gesprekken gestart over de toekomst van Wijdemeren. Tussen burgers onderling, met ondernemers en na de vakantie met de jeugd.

Tien Burgers

Het verslag van het gesprek (PDF) dat tien willekeurige burgers, verdeeld over alle kernen van Wijdemeren met elkaar hadden, leverde geen zeer verrassende resultaten op. Men is eigenlijk best tevreden, al wordt er wel wat geklaagd over het openbaar groen, de bereikbaarheid. Opmerkelijk is dat de inwoners die al generaties lang in een kern (Loosdrecht, Kortenhoef, etc.) wonen, nieuwere inwoners, zelfs als die ook in dezelfde kern geboren zijn, toch als import beschouwen. De kleinschaligheid wordt als positief bestempeld. Over het beleid t.a.v. duurzaamheid en milieu is men niet zo te spreken. Bijvoorbeeld dat nog steeds ruim gespoten wordt met een onkruidbestrijdingsmiddel als round up valt niet goed.

De gemeente maakt te weinig gebruik van de kennis die in de dorpen en bij de bedrijven aanwezig is. Het opnebaar vervoer vindt men onder de maat. Hondenpoep, zwerfvuil van recreanten en te snel varen worden als knelpunten genoemd waar men graag handhaving op zou zien. Er wordt niet gebouwd naar de behoefte van de inwoners vindt men. Te veel appartementen, geen levensloopbestendige woningen, waardoor scheefwonen bevorderd wordt, omdat de ouderen niet kunnen doorstromen naar kleinere woningen voor ouderen.

Het afkalven van het voorzieningenniveau (winkels, scholen, bibliotheek) in de kernen veroorzaakt een soort vicieuze cirkel. Jonge gezinnen met kinderen trekken weg, waardoor de school minder leerlingen krijgt, etc. Omdat veel inwoners elders werken vormen de bruggen in de Vreelandseweg bij Vreeland en over het Amsterdam-Rijnkanaal al jaren een bottleneck. Een gemiste kans dat de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal niet breder werd gemaakt met wisselstroken. Maar ook door Hilversum moeten rijden is in de spits geen pretje.

Over de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren zijn de meningen zeer verdeeld. Een fusie met Hilversum wordt niet als ideaal gezien, maar wellicht onvermijdelijk geacht. Anderen willen dan liever fuseren met Maarssen en Stichtse Vecht. Voor meer samenwerking met Hilversum wordt wel gevoeld. Er wordt ook geopperd om Wijdemeren weer op te splitsen. Loosdrecht naar Stichtse Vecht c.s. en 's-Graveland en Nederhorst naar Weesp en Hilversum. Als er maar een goed gemeentebestuur komt, daar is men het wel over eens.

100 Ondernemers

Honderd ondernemers waren ingegaan op de uitnodiging om over de toekomst van Wijdemeren mee te praten (PDF). Bereikbaarheid, zowel over de weg als digitaal was aan de orde. Al op de snelweg zou men graag borden zien staan die verwijzen naar Wijdemeren. Ook promotie van Wijdemeren, waarbij er ook aandacht moet zijn voor andere kernen dan Loosdrecht. Wethouder Theo Reijn stelde voor om echt intensief met Amsterdam te gaan samenwerken op toeristisch gebied. Openbaar vervoer is ook een probleem voor toeristen. Het ontbreken van glasvezel werd ook als aandachtspunt genoemd.

De ondernemers willen dat de gemeente meer meedenkt en sneller reageert. Een positieve houding van de ambtenaren zou op prijs worden gesteld. Opvallend genoeg kwam in het verslag van de avond met de ondernemers fusie, herindeling , etc. in het geheel niet ter sprake.

bron
Wijdemeren
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief