WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Revindicatie 104.032 Euro
Wijdemeren, ma 2 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In februari vroeg Martin Vuyk (VVD) naar de juridische kosten die de gemeente maakte. Vandaag was er weer een revindicatieuitspraak. Weer verlies voor Wijdemeren.

De aanleiding om het college te vragen hoeveel geld er aan advocaten was uitgegeven was het beruchte revindicatie (landjepik) project van wethouder Jaap van Waveren (DB). Begin dit jaar werd duidelijk dat zeshonderd burgers van Wijdemeren in 2011 en 2012 door de gemeente beschuldigd werden van het in gebruik nemen van grond van de gemeente. De gemeente vorderde die grond terug (revindicatie). In sommige gevallen kon de grond gehuurd of gekocht worden door de gebruiker, die vaak geen idee had dat er iets mis was met zijn grond. Er waren burgers die in arren moede hun grond gingen huren, anderen kregen een rechtszaak aan hun broek, aangespannen door de gemeente. Voorts waren er berichten en brieven dat bewoners onder druk werden gezet.

Revindicatiemeldpunt

De VVD opende begin januari een revindicatiemeldpunt waar flink wat zware klachten binnen kwamen. Zoveel, dat Martin Vuyk (VVD) in februari vroeg om een overzicht van de juridische kosten die de gemeente maakte in de afgelopen jaren. Het ging hem daarbij met name om de kosten van het revindicatieproject. Dat overzicht is er nu. Daaruit blijkt dat de gemeente hoge juridische kosten maakt, maar dat betekent tevens, dat burgers van Wijdemeren die zich verweren, ook hoge kosten hebben moeten maken. Het overzicht wordt donderdagavond in de commissie Bestuur en Middelen behandeld.

Drie ton, één ton Revindicatie

In totaal gaf de gemeente van 18 april 2011 tot en met 26 februari 2014 €309.870 uit aan juridische ondersteuning door bureau Kennedy Vander Laan in Amsterdam.
Wij telden de kosten van de in het overzicht meest voorkomende juridische conflicten bij elkaar op en kwamen tot de top drie:

  1. Revindicatie € 104.032
  2. Zaak Van der Wurf (Dorpscentrum Loosdrecht) € 79.742
  3. Zaak Vermeire (Neef/Lüschen, villa) € 28.269

Dit zijn uitsluitend de kosten besteed aan Kennedy-Van der Laan. Niet inbegrepen zijn de kosten betaald aan het kadaster en de kosten van de eigen ambtelijke inzet.

Op 13 feburari gaf de gemeente een overzicht van de juridische procedures inzake revindicatie tot dan toe. Van de 16 rechtszaken verloor Wijdemeren, ondanks de hulp van Kennedy Van der Laan, de helft, 3 won de gemeente, 3 waren geschorst hangende een eventuele schikking tussen partijen en 2 procedures liepen nog.

Weer één verloren!

Van 1 van de 2 procedures die toen nog liepen is vandaag de uitspraak bekend geworden. Die zaak, van inspreker Mevrouw Schoote van de Cannenburgerweg tegen de gemeente op 24 januari 2014, werd door haar gewonnen, zo hoorde zij vandaag telefonisch. De zeer bewogen commissievergadering op 5 februari, waarin zij insprak opende de ogen van raadsleden van CDA, VVD, PvdA en GL. DB bleef met 9 zetels de eigen wethouder steunen en zweeg. Siderius sprak stevige steun uit voor wethouder Van Waveren. D66 wilde uitstel. De politieke kaarten liggen na de verkiezingen volstrekt anders.

Precedentwerking?

De details van het vonnis kennen wij nog niet, maar het moet niet uitgesloten worden dat die uitspraak gevolgen heeft voor de hele Cannenburgerweg in Ankeveen, omdat alle revindicatiekwesties daar draaien om een sloot die langs de weg liep en in 1959 gedempt werd, waarna de grond door de bewoners in gebruik werd genomen. Als het vonnis rust op verjaring, en daar lijkt het op, dan geldt dat voor de hele Cannenburgerweg.

Dossier Revindicatie

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief