WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vilakwestie bij Raad van State
Kortenhoef, za 23 maart 2013

De Raad van State boog zich dinsdag over de villakwestie in Kortenhoef. Inzet van de familie Vermeire is dat de RvS de door Wijdemeren verleende bouwvergunning vernietigt.

Afgelopen dinsdag troffen Aswin Vermeire, Ludwig Lüschen en de gemeente elkaar in Den Haag bij de Raad van State. Inzet van de zaak is de bouw van een grote villa door Lüschen, dicht achter het huis van de familie Vermeire. Indertijd, tijdens het bewind van wethouder Wim Neef (CDA), heeft de gemeente zich contractueel gebonden aan Lüschen om alles in het werk te stellen om hem twee villa's te laten bouwen. Neef is de zwager van Lüschen. De kwestie sleept al vele jaren.

BING onderzoek: naïef en onzorgvuldig

Onlangs deed bureau BING een tweede onderzoek naar de kwestie om te zien of er sprake was van fraude of een inbreuk op de bestuurlijke integriteit van Wijdemeerse bestuurders uit die tijd. Uit dat onderzoek kwam dat met name Wim Neef wel zeer onnadenkend heeft gehandeld, maar niet in strijd met zijn verantwoordelijkheden en integriteit als wethouder. De Raad van State schortte de uitspraak in de villakwestie op tot BING haar onderzoek had afgerond. Nu hervat de RvS de rechtspraak in deze kwestie.

Familie Neef betrokken

De familie Neef is tot over de oren in de kwestie betrokken. De grond waarop de nieuwbouw Zuidsingel fase 7 werd gebouwd was van de vader van wethouder Neef. Aan de Emmaweg, tegen het noeuwbouwplan aan, woonden enkele leden van de familie Neef, waaronder de wethouder, zijn zuster en zwager Lüschen en zijn vader. Er ontstond een conflict over inmeting door het kadaster waarbij grond ten onrechte aan Lüschen toebedeeld werd. Om Lüschen tevreden te stellen werd door de gemeente achter het huis van Vermeire grond met een bouwvergunning aan hem toegekend nadat bleek dat hij de foutief ingemeten grond moest afstaan. In die hele periode was Wim Neef eerst wethouder Ruimtelijke Ordening in 's-Graveland en later in Wijdemeren. Voldoende ingrediënten om de seinen op rood te zetten, hetgeen leidde tot twee onderzoeken naar de integriteit van het gemeentebestuur.

Vernietiging bouwvergunning?

Aswin Vermeire is van mening dat er voldoende aanknopingspunten zijn om belangenverstrengeling van de wethouder te bewijzen, ondanks dat het BING rapport slechts spreekt over "naïef en onzorgvuldig". Naast deze bestuursrechtszaak bij de RvS start Vermeire ook een civiele rechtszaak op. Over een week of zes tot tien zal de Rvs uitspraak doen in de kwestie.

Aswin Vermeire is er van overtuigd dat bij vernietiging van de bouwvergunning door de RvS door de gemeente geen nieuwe bouwvergunning voor zo'n enorme villa afgegeven zal worden. Intussen is het stuk grond waar het conflict om draait bij de vaststelling van het bestemmingsplan onlangs even in de wacht gezet door het gemeentebestuur in afwachting van de gerectelijke procedures.

Dossier Neef/Zuidsingel

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik JUngmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief