WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Herdenkingsbord Ds. De Mol
Oud Loosdrecht, vr 1 maart 2013

Afgelopen woensdag werd door Yvonne Siemons in Oud Loosdrecht een bord onthuld ter herinnering aan de porseleinfabriek van dominee Joannes de Mol.


Dominee Joannes de Mol.

Op de plek waar van 1774 tot 1784 de porseleinfabriek stond werd woensdagmiddag een herdenkingsbord onthuld door de voorzitter van de Stichting SLOP, oud-wethouder Yvonne Siemons.


Yvonne Siemons, naast haar Ernst Kasteleijn van de Historische Kring.

In een toespraak vertelde zij over de inspanningen van de Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP). De Historische Kring Loosdrecht heeft, op de plaats waar nu het bord staat, waar het Dorpscentrum is gepland, samen met de Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) in 2000 de fundamenten van de Loosdrechtse porselein fabriek blootgelegd. SLOP heeft bovendien op deze plek tien jaar lang gezocht en duizenden scherven en misbaksels gevonden. Maar ook delen van serviezen, siervoorwerpen en stukken van beeldengroepen. Vaak prachtig gevormd en beschilderd door de zeer bekwame vaklieden. Zo verschafte het werk aan de arme vervenersbevolking. Het was dan ook een van de eerste werkgelegenheidsprojecten. De dominee signeerde het porselein met zijn naam maar MOL betekende ook Manufactured Oud Loosdrecht.

Als het Dorpscentrum gerealiseerd is hoopt de stichting een plek te krijgen om de vondsten tentoon te kunnen stellen. Bovendien zouden dan in het plaveisel de contouren van de fundamenten van de fabriek zichtbaar gemaakt moeten worden.

Het fraaie bord werd gemaakt door botenbouwer Gert Lamme. De letters op het bord komen van Centipede.Het bord werd belangeloos gemaakt.

bron
St SLOP
foto
St. SLOP
auteur
Rik JUngmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief