WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Fase 2 Bakken uitstellen?
's-Graveland, do 12 december 2013

Het college stelt op 19 december aan de raad voor om Fase 2 (Zuidereinde, Emmaweg) uit te stellen en eerst Fase 1 grondig te evalueren.

Het voorstel is een gevolg van de commissievergadering van vorige week woensdag, die leidde tot een halfslachtig advies aan het college, om nu niet door te gaan met het inrichten met bloembakken op het Zuidereinde in 's-Graveland en een herinrichting van de Emmaweg in Kortenhoef. Het voorstel was halfslachtig omdat het voor de toehoorder onmogelijk was om de verhoudingen binnen DB te peilen. Alleen Ben Steenvoorden (DB) hield een krachtig pleidooi namens zijn fractie (die de absolute meerderheid in de raad heeft) om door te gaan met Fase 2.

Er staat in het raadsvoorstel: "Het draagvlak voor het voortzetten van de proef is groot. Alle fracties hebben in de commissie van 4 december 2013 aangegeven de proef voort te willen zetten." Dat is zeker waar, in het debat, voor D66, de VVD, de gemuilkorfde DB fractie, de PvdA en GroenLinks. Het CDA was en bleef echter tegen de proef, pleitte voor verwijdering van de bakken en een definitieve inrichting van de weg. Siderius zette vraagtekens bij de plaatsing van de bakken. Het lag derhalve genuanceerder dan door het college in het voorstel verwoord.

Van Waveren wil direct doorgaan

Wethouder Jaap van Waveren deed een klemmend beroep op de commissie om door te gaan met de inrichting van het complete traject langs de Vaartwegen tussen de Loodijk en de Vreelandseweg als 30 km zone. "Laten we nu eindelijk eens iets af maken!" :was zijn oproep. Het was Martin Vuyk (VVD) die voorstelde om een pas op de plaats te maken nu na fase 1 en eerst te evalueren wat de gevolgen van fase 1 op de verkeerstromen, de snelheden, de geluidsbelasting en de milieuvervuiling is, voor er doorgegaan wordt met fase 2.

Deadline en randvoorwaarden

In het raadsvoorstel buigt het college het hoofd voor de verdeelde commissie en (waarschijnlijk) raad. Er wordt nu toch voorgesteld om tijdelijk te stoppen na fase 1 en dan grondig onderzoek te doen. Fase 2 gaat even in de ijskast tot dat onderzoek is gedaan.
Er is wel een deadline en er zijn mogelijk randvoorwaarden. Als het resultaat van de evaluatie blijkt te zijn dat de Vaartwegen terug gaan naar de oorspronkelijke situatie (50 km voor het Noordereinde) dan moet dat besluit voor 21 mei 2014 (1 jaar na de start van de proef Fase 1) genomen worden. Valt een dergelijk besluit na die datum, dan kan het zijn dat de gemeente eventuele kosten voor geluidsisolatie moet gaan betalen.

Dorpsbelangen beslist

Het lot van fase 2 van de proef met de bloembakken ligt in de handen van de Dorpsbelangenfractie. Als die zich unaniem achter woordvoerder Ben Steenvoorden opstelt, eist dat fase 2 van de proef doorgaat en daar ook geld voor vindt, dan gaat voor fase 2 direct door. Als de ca. helft van de fractie zich echter achter Co en Henk de Kloet opstelt, die steeds tegen de proef waren, dan wordt 19 december een spannend avondje met uitzicht op de verkiezingen op 19 maart.

Dossier Verkeer 's-Graveland

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief