WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Boek over Mannenkwaal
Kortenhoef, zo 28 april 2013

Kortenhoever Christian Oerlemans schreef een boekje over de behandeling die hij kreeg nadat bij hem prostaatkanker was vastgesteld. Informatief, maar niet zwaar op de hand.

Christian Oerlemans, die samen met de schilderes Will Kellermann aan de Zuwe in Kortenhoef woont, schreef een boekje over zijn belevenissen in de medische wereld nadat bij hem prostaatkanker was geconstateerd en hij daarvoor werd behandeld.

Hoewel de kwaal verre van onschuldig is, slaagde Oerlemans erin om het onderwerp toch lichtvoetig en met humor te beschrijven. Af en toe klinkt de twijfel door die elke kankerpatiënt tijdens zijn behandeling heeft als er tegenslag is of als onduidelijk is wat verwacht kan worden bij de behandeling.

Het bleek hem dat er in zijn omgeving veel meer mannen met het probleem worstelden, maar door het taboe op de ziekte en de onterechte vergoeilijking, dat het om een onschuldige oude mannenkwaal gaat, werd er naar zijn mening te weinig openhartig over gesproken. Dat wilde hij veranderen, de reden waarom hij dit boekje schreef.

Verrassingen

Oerlemans speurde internet af naar informatie die hij opzoog en tijdens zijn bezoeken aan het ziekenhuis gebruikte. Hij kent de werking en de merken van de  apparatuur die bij de behandeling ingezet worden. Leergierig leert hij zelfs de verschillende typen onderscheiden. Ook bereidt hij zich zo grondig mogelijk voor op de gesprekken met de artsen. Toch wordt hij keer op keer weer verrast door behandelingen die anders blijken te zijn dan hij verwacht had. Die verrassingen beschrijft hij met veel humor.
Hij heeft oog voor zijn behandelaars. Aardige, norse, oppervlakkige, technische, begripvolle en haastige behandelaars, die hij met een oog voor detail beschrijft. Leuke dames die hem omringen bij de behandelingen ontgaan hem niet, ondanks de uiterst ongemakkelijke posities die hij regelmatig moet innemen. Zijn behandelaars zien dat niet meer omdat het hun dagelijks werk is, maar Christian voelt zich daar minder gemakkelijk bij, al went het wel langzaam.

De schrijver neemt ons mee door het hele behandeltraject. Hij beschrijft een ziekenhuis zoals we dat allemaal kennen. Lange gangen, wachtkamers met gedateerde tijdschriften, de gratis kranten en wachtenden die hun onzekerheid allemaal op hun eigen manier verwerken en uiten. De één zwijgzaam, de ander spraakzaam en sommigen met een mateloze behoefte om de volgorde van het bezoek aan de specialist nadrukkelijk luidkeels onder controle te houden. "Het is nu uw beurt meneer!" Oerlemans observeert ze met een glimlach. Ook afspraken die mislopen en onneembare secretaressebastions  die door hem listig omzeild worden met een simpele email, naar een email-adres waarvan de samenstelling goed geraden wordt, worden beschreven. Zeer herkenbaar voor iemand die wel eens wat tijd heeft doorgebracht in een ziekenhuis.

Spanning

De stappen in de behandeling worden door hem beschreven. Hij maakt ons deelgenoot van de spanning die hij ervaart als er een onderzoek is uitgevoerd dat grote gevolgen voor de vervolgbehandeling kan hebben en ernstig kan uitpakken. Samen met zijn echtgenote gaat hij naar het hospitaal om daar de opluchting te delen als het meevalt. Hoewel, meevallen is een relatieve term, want de behandeling is zwaar met dagelijks bezoek aan Amsterdam voor bestraling. Zijn energie wordt aangetast door de behandelingen laat hij ons enigszins grommend weten. Toch leest ook de beschrijving van dat zware traject dankzij de luchtige schrijfstijl van Oerlemans vrij gemakkelijk en zonder zwaar op de hand te worden.

Het boekje van honderd pagina’s biedt veel feitelijke informatie over zijn kwaal, maar geeft daarnaast ook een openhartig  inkijkje in de behandeling van kanker en de gang van zaken bij het soort onderzoeken en behandelingen dat daarbij hoort. Geen vrolijke materie, maar dankzij de schrijfstijl van reclamemaker Christian Oerlemans zeer toegankelijk, leesbaar en bij tijde zeer humoristisch. Oerlemans hoopt het onderwerp bespreekbaarder te maken en het taboe rond de ziekte te verminderen.

Informatie

Titel: Mannen, je sluipmoordenaar heet testosteron
Auteur: Christian Oerlemans
Gepubliceerd: 9 april 2013
Uitgever: Elikser B.V. Uitgeverij
ISBN: 9789089545244

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief