WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verhagen bezoekt Horstermeer
Horstermeer, di 8 juni 2010

Vanavond bracht Koninkrijksminister Maxime Verhagen een bliksembezoek aan de inmiddels weer bevriende Republiek Horstermeer.


V.l.n.r. Henk Stuyver, Leon Smits, Maxime Verhagen,
Ed Voshaart en Maarten Haverkamp.

Maarten Haverkamp, tweede kamerlid voor het CDA en inwoner van Nederhorst den Berg, had het initiatief genomen om de minister uit te nodigen in de gekwelde polder. Daar werd hij op het bedrijf van de familie Voshaart hartelijk ontvangen met koffie en Bergse turf. Aanwezig waren daar ook de president van de Republiek, Henk Stuyver en de voorzitter van de bewonersvereniging Horstermeer, Leon Smits. De minister zou de orchideeënkwekerij van de familie Klinge ook bezoeken. Vanwege tijdgebrek kwam dat er niet van, reden waarom ook de familie Klinge zich bij het gezelschap op de boerderij van Voshaart voegde.

Machtige lobby


De ontmoeting. President ontmoet Minister.

Ook voor de minister arriveerde was er al een levendige discussie op gang gekomen, waaruit de kwaadheid van de bewoners van de Horstermeer duidelijk naar voren kwam. Deels vanwege de bedreiging, die men ervaart door overheden en organisaties die absoluut niet wensen te luisteren naar hun zorgen over de plannen met hun leefomgeving. Deels ook uit pure frustratie omdat men vindt dat er een arrogante machtige lobby van provincie, waterschap AGV en Natuurmonumenten (men sprak zelfs van "een vriendenclub") onverantwoordelijk met hun polder om gaat en weigert te erkennen dat droge weilanden met koeien ook natuur zijn. Het credo is natte natuur. Volgens de bewoners van de Horstermeer leidt dat tot verzakkingsgevaar voor hun huizen en ongezonde vorming van moerassen waar ongedierte zal gaan huizen.

Luisterend oor

Maxime Verhagen bood een luisterend oor en toonde begrip voor de problemen van de bewoners. Hij wees erop dat minister Gerda Verburg diverse malen in de kamer verklaard heeft dat het CDA pleit voor droge natuur. Bovendien is het CDA er voorstander van dat de agrarische sector ook verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud van een deel van de natuur, naast organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Dat klonk de toehoorders als muziek in de oren.

Derde generatie

Aan het eind van het bezoek gaf Ed Voshaart een overzicht van zijn bedrijf, waar hij als derde generatie in zit. Ed Voshaart gaf aan dat zijn bedrijf zeer levensvatbaar is als er maar geen bedreigingen van buiten komen. Hij heeft hart voor de weidevogels, waarvan hij er helaas steeds minder ziet, omdat er meer vossen zijn gekomen die niet gejaagd mogen worden.

Luisteren

President Henk Stuyver benadrukte het belang van luisteren naar de bewoners. Er zijn al veel plannen de mist in gegaan omdat men niet luisterde. Ook nu dreigt dat weer te gebeuren volgens hem. Debbie Klinge sprak over hun orchideeënkwekerij. Zij importeren hele bijzondere orchideeën uit China en Taiwan. Haar bedrijf noemde zij een delicatessenwinkel onder de bloemenkwekerijen. Klein maar zeer fijn. Ook zij was bang voor de dreiging die uit gaat van de aan te leggen natte natuur, c.q. moerassen. Haar bedrijf op een andere plek opnieuw opbouwen omdat het fout gaat met de omgeving ziet zij niet zitten.

Inlijven

Vlak voor zijn vertrek liet minister Maxime Verhagen weten dat hij op termijn de republiek Horstermeer weer zal annexeren en inlijven in het Koninkrijk de Nederlanden.

Stemmen

Een WWK stemadvies: Mocht u op het CDA gaan stemmen, geef uw stem dan aan Maarten Haverkamp uit Nederhorst. Mocht u uw stem aan de VVD willen geven, zoek dan Jeanine Hennis-Plasschaert even op. Ook uit Nederhorst den Berg. Gaat uw voorkeur uit naar andere partijen, dan volgt u gewoon uw gevoel en uw gezonde verstand, want dan hebben wij geen Wijdemeerse kandidaat in de aanbieding. Succes morgen!

Dossier Horstermeer

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
20 gr.
windkr. 2