WIJDEMEERSE WEBKRANT
AGV bedot Horstermeer
Horstermeer, wo 3 februari 2010

Het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vechtstreek (AGV) houdt zich stiekem niet aan het voorgeschreven waterpeil in de Horstermeer aldus Jan Zwagerman.


Jan Zwagerman: Complot AGV, NatMon en Noord-Holland.

Op de voorpagina van de G&E prijkt vandaag een enorme kop. "Bewoners polder zijn bedonderd." Jan Zwagerman, de geestelijk vader van het plan Weidemeren en leider van het protest van de bewoners tegen plas dras in de polder, stelt dat AGV onder één hoedje speelt met Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland. Deze drie organsaties zijn voorstander van de plannen om de polder gedeeltelijk natter te maken en om in die delen de natuur zijn gang te laten gaan.

Mordicus tegen

De bewoners van de polder zijn mordicus tegen deze plannen. Om toch tegemoet te komen aan de wens om waterberging te creëeren in verband met de klimaatverandering, bedacht Jan Zwagerman het plan Weidemeren, een stelsel brede sloten die evenveel water kunnen bergen, maar de polder in stand houden in de huidige staat. AGV, provincie en Natuurmonumenten zien niets in de plannen van Zwagerman en gaan door met de plas dras plannen, ondanks de protesten van de bewoners.

Ton Vendrig, bestuurslid van AGV en woonachtig in Nederhorst den Berg opende de ogen van Jan Zwagerman. Volgens Vendrig neemt AGV de bewoners niet serieus en zit het bestuur in een ivoren toren. Een andere AGV bestuurder, Gerard Korrel, geeft ronduit toe dat AGV het peil zelfstandig verhoogde, waardoor de polder veel vochtiger werd. Hij wijst er echter op dat er een ontheffing gold voor het handhaven van het waterpeil. Wie die ontheffing afgaf stond niet in het artikel. Aangenomen mag worden dat dat de provincie of, nog waarschijnlijker, AGV zelf is die de ontheffing aan zichzelf afgeeft. (Zoals een gemeente kapvergunningen aan zichzelf afgeeft.)

Stiekem

Volgens Jan Zwagerman is het zuidelijk deel door de stiekeme peilverhoging al veranderd in een moeras. Bij de bewoners ontstond nooit achterdocht omdat men respect en vertrouwen had in AGV als autoriteit die de plicht heeft om te zorgen voor een correct peil.

Zwagerman stelt in het artikel dat hij het bestuur van AGV ter verantwoording zal roepen. Wordt er niet naar hem geluisterd, dan zal hij naar de rechter stappen.

Dossier Horstermeer

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
4 gr.
windkr. 2