WIJDEMEERSE WEBKRANT
Dobber: Open op zondag
Kortenhoef, wo 18 maart 2009

Johan van der Wolk vindt dat Albert Heijn De Dobber op zondag open moet houden omdat de dorpshuisfuncties gegarandeerd zouden blijven.

Dossier De Dobber

ingezonden brief

Een paar maanden geleden schreef Rik Jungman een artikel over de Dobber. Daarin zei hij o.a. dat het gevaar bestond dat de Dobber zou  worden overgenomen door een obscure religieuze club.

Maar, overname door Albert Heijn werd door hem toegejuicht. Inmiddels weten we beter. AH wil een zondagsrust instellen in de Dobber. Ik vraag mij af in hoeverre AH  contractbreuk pleegt, want ik meen gelezen te hebben dat de dorpshuisfunctie behouden zou blijven. Een dorpshuis is voor alle gezindten en dat houdt in dat de Dobber dus ook op zondag open kan zijn. Kennelijk heeft AH niet de competentie om de Dobber te beheren en de verbintenis tussen AH en de Dobber dient dan ook zo snel mogelijk opgeheven te worden. Winkeliers die hun religieuze opvattingen willen opleggen aan andersdenkenden kunnen we het beste boycotten.

Johan van der Wolk
Kortenhoef

Naschrift Rik Jungmann:

Johan van der Wolk trekt de inhoud van mijn "In de Zijlijn" enigszins uit zijn verband. Ik betoogde dat er tot nu toe nog niemand in geslaagd is om van de Dobber een goed draaiend winstgevend dorpshuis te maken. Het dossier De Dobber staat er met verhalen over exploitatieverliezen en pachters/beheerders die de handdoek in de ring gooiden. Dat begon met het Dobberbestuur dat de Dobber in arren moede maar aan de gemeente 's-Graveland terug gaf.

Die Zijlijn was een reactie op Putter die sprak over "met je poten afblijven" van de Dobber en het CDA "reddingsplan" (dat, naar later bleek, helemaal niet bestond).

In die Zijlijn schreef ik:

"Beter dan dat de Dobber een huis van plezier, een dubieuze horecagelegenheid met criminele achtergrond of een obscuur religieus centrum wordt."

Later, op 17 december, werd door de wethouder verklaard dat het om een Turks-Marokkaanse vereniging ging. (Dat was nog niet bekend ten tijde van het schrijven van De Zijlijn.). Dat is echt wat anders dan AH die de Dobber open wilde houden voor het publiek. Was de eerste exploitant tot zaken gekomen dan was de Dobber (waarschijnlijk) zeven dagen in de week voor de Wijdemeerders dicht geweest.

Verder uit In de Zijlijn:

"En dat is precies wat in het persbericht van de gemeente staat. AH neemt de exploitatie over en garandeert de huidige functies. Daarna wordt gekeken of de Dobber zo, in de één of andere vorm, kan voortbestaan, of dat er elders (op het dorpsplein, onderdeel van Veenstaete?) een ander dorpshuis moet komen. Een wijs besluit."

Naar nu blijkt, garandeert AH de functies niet. Althans niet voorzover die op zondag plaatsvinden. Maar, een beetje garanderen kan niet, zoals je ook niet een beetje zwanger kan zijn. Of de bestaande functies, zeven dagen in de week, worden gegarandeerd. Of ze worden niet gegarandeerd. Niet op zondag. En hoe gaat het dan op avonden waarop de vrijdenkers van De Vrije Gedachte, het Humanistisch Verbond of de NVVE de zaal willen huren? Om maar eens wat voorbeelden te noemen.

Het is aan de politiek om zich over deze kwestie uit te spreken. Het gaat om een gemeentelijk gebouw met een publieke functie. Bepaalt AH wat er wel of niet in de Dobber gebeurt en wanneer? Of niet?

Rik Jungmann

PS. Om met een kopersstaking tegen AH te dreigen vanwege de overtuiging van de eigenaar gaat mij in dit geval veel te ver. Laat eerst de politiek maar spreken. Misschien besluiten zij wel dat de Dobber op zondag open gaat. We hebben ze gekozen om die afweging voor ons te maken.

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
12 gr.
windkr. 2