WIJDEMEERSE WEBKRANT
17 mei Nescio-lezing
Kortenhoef, za 2 mei 2009

Op zondag 17 mei zal dr. A Karagül, in het kader van het jaarthema van de OSG ‘eeuwig leven’, een inleiding verzorgen over de visie van de Islam op dit thema.

persbericht

Nescio-lezing annex koffieconcert
Zondag 17 mei

Op zondag 17 mei zal dr. A Karagül, in samenwerking met het VU podium, in het kader van het jaarthema van de Oecumenische Streekgemeente ‘eeuwig leven’ deze morgen de inleiding verzorgen.

Hij zal de visie op het eeuwig leven vanuit de islam toelichten.

Geloof is een soort van verzekering voor de gelovigen. Er zijn heel veel verschillende geloofsverzekeringen en/of instellingen. Het is ook zo dat de ene instelling beter terugbetaald krijgt dan de andere. Er is enige concurrentie, maar er zijn ook gradaties. Naast een “basispakket” zijn er nog “aanvullende pakketten”.

De koran geeft een duidelijk wereldbeeld aan de gelovigen. Een eeuwige verzekering. Het geloof in het eeuwige leven na de dood is 1 van de 3 fundamentele geloofspunten, namelijk: 1. geloven in God; 2. geloven in het profeetschap; 3. geloven in het hiernamaals.

Deze wereld is een akker voor het komende leven. De vraag of er een eeuwig leven na de dood is, wordt dus door de koran bevestigd en er wordt ook een richting gegeven naar de hel of de hemel. Er is ook nog een voorlopige tussenpositie tot de laatste oordelingsdag. In de traditie komt dit beeld van hel en hemel nog concreter en complexer voor. Maar hoe denkt een moslim over het eeuwige leven zonder er een saai en somber beeld over te hebben?
Met name het belang van het geloof in een eeuwig leven voor het leven nu, naar voren komend in de mogelijkheid van zingeving en troost zal aan de orde komen.Ook de barmhartigheid van God voor gelovigen en ongelovigen zal gespreksonderwerp zijn.

Dr. Karagül zal deels in de vorm van een inleiding en deels in de vorm van een gesprek zijn visie toelichten.

Arslan Karagül is in Ünye in Türkije geboren; hij woont sinds 1983 in Amsterdam. Na het Imam-Hatip Lyceum en de Theologische opleiding aan de Universiteit van Samsun heeft hij de verdere training voor moefti’s en predikanten in Istanbul-Haseki voltooid. Korte tijd werkte hij als imam in Nederland. Na zijn promotie over islamitische godsdienstonderwijs aan de Universiteit van Amsterdam (1994) werkte hij lange tijd als docent islamitisch godsdienstonderwijs en als moslim geestelijk verzorger. Momenteel is hij als docent voor islamitische theologie en geestelijke verzorging aan het centrum voor islamitische theologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam verbonden.

Duo Sans Souci

Rond de lezing zal het concert worden verzorgd door het Duo Sans Souci, bestaande uit Annoesjka Cabo, viool en Frans van Dalen, piano.

Duo Sans Souci treedt op in kamermuziekseries, in kerkjes en op culturele bijeenkomsten met het klassieke repertoire van Bach tot Ravel. Ook in het
buitenland treedt het Duo op: met name in Frankrijk, België en Duitsland. Verder heeft het Duo de eer gehad het 100-jarig bestaan van het Grand Hotel
te Cabourg (Normandië) op te luisteren.
Het Duo maakt ook programma’s rond een thema, bijv: Van Forlane tot Tzigane,Franse muziek van Couperin via Franck tot Ravel. Verder spelen de sonates van Mozart een belangrijke rol in hun concerten. De programma’s worden altijd door de musici zelf op informele wijze toegelicht.
Als salon-ensemble is Duo Sans Souci actief bij diners, congressen, recepties en openingen. Vaak wordt een klassiek recital gecombineerd met salonmuziek, zoals bij de Opening van de Nationale Kunstweek 2008 in het Stedelijk Museum Schiedam.
Met ingang van het seizoen 2008/2009 treedt het Duo elke laatste zondag van de maand op in t’ Bonte Paard te Laren.
Zij hebben diverse CD’s uitgebracht.

Annoesjka Cabo (viool). Na 15 jaar in de radio-orkesten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest te hebben gespeeld, houdt Annoesjka Cabo zich nu bezig
met salon- en kamermuziek als violiste van Duo Sans Souci. Zij nam salonmuziek op voor de film Nynke.

Frans van Dalen (piano) was als docent piano en repetitor verbonden aan het Hilversum conservatorium. Hij begeleidde de cabaretier Fons Jansen in diens
klassieke programma’s (‘Ongewoon Recital’ en ‘Kleintje Kunst’) en nam een CD op met pianomuziek van Ravel.

Plaats, datum en tijd

Datum: zondag 17 mei
Aanvang : 11.00 uur
Plaats : Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168
Toegang : € 6,00, kinderen gratis.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 3