WIJDEMEERSE WEBKRANT
Raad via Internet
Wijdemeren, za 17 januari 2009

Binnenkort zullen de raads- en commissievergaderingen te beluisteren zijn via internet. Dat wordt besloten in de raad van 29 januari.

Het college stelt voor om een overeenkomst aan te gaan met de firma's Noturecord en Notucast om geluidsopnamen te maken van de raads- en commissievergaderingen. Die opnamen worden live via internet uitgezonden, maar worden ook digitaal opgeslagen. Daarmee wordt bereikt dat iedereen met een snelle internetverbinding over de hele wereld, via wijdemeren.nl, kan horen wat er besproken wordt. Tevens kan achteraf nog eens worden beluisterd wat er bijvoorbeeld over een bepaald onderwerp door de raad gezegd is (uitzending gemist), waarbij op spreker gezocht kan worden. Het systeem is al in gebruik bij de gemeente De Ronde Venen.

Uitzenden via internet biedt voordelen. Zowel de burgers als de politici zijn niet langer afhankelijk van de schriftelijke notulen om gedurende een periode van twee jaar terug te grijpen op eerdere uitspraken van de raad. Daarmee kan aanzienlijk bespaard worden op de kosten van het maken, rondzenden en later opzoeken van die notulen. Naar verwachting van het college is de geluidskwaliteit van de uitzendingen beter dan via de lokale radio. En, mogelijk, zal de afstand tussen raad en burger verkleind worden.

VVD stemde tegen

De eenmalige kosten bedragen € 6.900 en de structurele kosten € 5.200 per jaar. De commissie stemde in met het voorstel met uitzondering van de VVD die tegen stemde. Het CDA gaat akkoord met het voorstel, maar wil dat het budget voor de internetopnamen en -uitzendingen goed bewaakt wordt. Omdat de gemeente onder curatele van de provincie staat en dit bedrag niet in de begroting is opgenomen moet wel toestemming aan de provincie worden gevraagd.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regenachtig
6 gr.
windkr. 4