WIJDEMEERSE WEBKRANT
Arbitrage Neef opgediept
Wijdemeren, za 28 februari 2009

De eindbalans werd opgemaakt van het project Zuidsingel fase 7 (La Traviata). Uit de stukken diepte DBW de arbitrageuitkomst met Neef op.

Op de grond waar Zuidsingel fase 7 is gebouwd werd bodemverontreining aangetroffen. De grond werd indertijd gekocht van de familie Neef (van Wim Neef, de ex-CDA-wethouder Grondgebied). De sanering van die vervuiling kostte € 422.000. Daarvan dacht het gemeentebestuur van Wijdemeren (waarvan Wim Neef deel uitmaakte) € 340.000 terug te krijgen van de familie Neef.

In gebreke

De familie Neef bleef na herhaalde aanmaningen in gebreke met de betaling en bestreed de hoogte van het bedrag Later werd overeengekomen dat er arbitrage toegepast zou worden. De gemeente benoemde direct een arbiter. Ook dat liet de familie Neef echter na, zelfs na herhaalde aanmaningen. Daarom kondigde burgemeester Don Bijl op 12 januari 2007 juridische stappen aan tegen de familie. (Hij deed dat namens een college waarvan Wim Neef deel uitmaakte. Een unicum.)

Op 27 augustus 2007 werd bekendgemaakt dat de arbitrage tot een resultaat had geleid. Wat dat resultaat was, moest geheim blijven van de familie Neef. Raadsleden konden de uitspraak vertrouwelijk inzien. Het was dus onduidelijk wie er gewonnen of verloren had en wie er wat moest betalen aan wie, terwijl het om een aanzienlijk bedrag gemeenschapsgeld ging. Zowel Herman Stuijver als Hans van Keken (G&E) probeerden te achterhalen hoe het zat, maar kregen nul op het request.

Geldstromen

Bij de eindafrekening van het project Zuidsingel fase 7 bleek uit de stukken welke geldstromen er waren geweest. René Voigt (DBW) diepte uit die stukken op wat er gebeurd is. De familie Neef heeft € 25.000 aan de gemeente betaald. De gemeente moest de arbitragekosten (€ 5.000) betalen. Voigt rekende de raad voor dat het resultaat van het project Zuidsingel fase 7 € 340.000 hoger had kunnen zijn als er tussen de gemeente en Neef indertijd een goede overeenkomst was gesloten inzake de saneringskosten.

Geheimhouding?

Terwijl René Voigt bovenstaande uitleg aan de raad gaf werden bij enkele partijen, waaronder het CDA, de wenkbrauwen gefronsd. Er zou schending zijn van de geheimhouding. Ook burgemeester Don Bijl volgde nauwgezet het betoog van Voigt om die reden. Hij citeerde echter niet uit de arbitrageuitslag, maar uit andere stukken. In reactie op het morren van de andere fracties, liet Jaap van Waveren (DBL) weten dat de de ex-wethouder de arbitrageuitslag in zijn omgeving zelf wel naar buiten had gebracht, waarna deze zich snel door het dorp verspreidde.

Overheveling Antoniusschool

Het positieve resultaat van het project Zuidsingel fase 7 voor de gemeentekas is € 4.525.000. Ruim 2,5 miljoen daarvan wordt overgeheveld naar het braakliggende Antoniusterrein. De rest gaat naar de algemene reserve.

De achtergrond hiervan is dat de raad ooit een besluit nam om de Antoniusschool aan de Zuidsingel te bouwen en daarbij vast te leggen dat de kosten van die bouw betaald moesten worden met de opbrengst van het Antoniusterrein aan de Kerklaan. Vandaar dat die grond genoeg moest opbrengen om de bouw van de school van te kunnen betalen. Met de storting naar het Antoniusterrein is de school in feite afbetaald.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 2