WIJDEMEERSE WEBKRANT
Dorpscentrum stap Verder
Loosdrecht, za 28 februari 2009

Het Dorpscentrum Loosdrecht is een flinke stap verder. Donderdagavond keurde de raad het bestemmingsplan goed.


Plaatsvervangend voorzitter van de raad, Herman Veldhuisen.

Jacob van der Meulen hield bij de inspraak een vurig pleidooi voor het plan.

Burgemeester Don Bijl, die het dorpscentrum in portefeuille heeft, deed zijn ambtsketting af en wisselde van plaats met Herman Veldhuisen die de raad voorzat, om de beide raadsvoorstellen te verdedigen. Bij de verdediging van beide raadsvoorstellen maakte Jaap van Waveren (DBL) het Don Bijl knap lastig.


Het college van W én B.

Bestemmingsplan Dorpscentrum

Van Waveren had het bestemmingsplan nauwkeurig uitgeplozen en had er veel vragen over. Vragen die voor een deel eigenlijk in een commissievergadering beantwoord hadden moeten worden, maar waarop hij tot dat moment nog geen antwoord had gekregen. Vragen over de mogelijkheid om verhuur van boten al dan niet toe te staan, een ligplaats waar al dan niet een rondvaartboot zou kunnen liggen, de plek en vorm van een optuigsteiger en een niet ingetekende erfgrens. Deze vragen werden in de loop van het debat tot tevredenheid van Van Waveren beantwoord.

Drie vragen

Bij drie belangrijke vragen werd lang stilgestaan. Was er afgesproken dat er vrijstelling was voor 10% of 20% van de bouwhoogte, waarmee een extra bouwlaag mogelijk is. Van Waveren stond op het standpunt dat er altijd over 10% was gesproken en meende dat het percentage verhoogd was om de opbrengst voor de projectontwikkelaar te verhogen. Burgemeester Don Bijl hield staande dat er al eerder was gesproken over 20% en een extra bouwlaag, mede om het plein van het centrum intiemer te maken.

De tweede vraag was waarom er geen mogelijkheid was ingebouwd om van een winkelbestemming een woonbestemming te maken. Daarover verklaarde de burgemeester dat het doel van het dorpscentrum nu juist is om levendigheid terug te brengen in Oud Loosdrecht. Daarvoor zijn winkels nodig. Nu al de mogelijkheid bieden om winkels om te vormen tot woningen geeft een verkeerd signaal en is daarom ongewenst.

De derde vraag was of het bestemmingsplan conflicteert met de onderhandelingen met omwonenden zoals Ruud van der Wurf. Op die vraag moest Don Bijl het antwoord schuldig blijven, omdat het onderhandelingsresultaat nog niet bekend is. Wel gaf hij aan dat het bestemmingsplan een kader is voor de ontwikkelingen en onderhandelingen.

Kortsluiting

Tijdens het debat bleek een soort kortsluiting in de communicatie tussen Jaap van Waveren en Don Bijl. Van Waveren verklaarde enkele malen dat hij een groot voorstander van het plan is. Toch ontstond bij de burgemeester, door de vele vragen, het gevoel dat Van Waveren het plan niet wil. "De heer Van Waveren straalt niet uit dat hij het plan wil. Dat is jammer." :aldus Bijl.

Op een aantal van de punten die Van Waveren had aangebracht werden toezeggingen gedaan, werden zaken verduidelijkt en werden fouten hersteld door de burgemeester.

Vergeleken met de rol van DBL in het debat was die van de andere partijen marginaal. DBW onthield zich zelfs geheel van deelname aan het debat omdat dat zo met DBL was afgesproken. Theo Reijn (CDA) ergerde zich op zeker moment zo aan de vragen van DBL dat hij uitriep: "Wij moeten op hoofdlijnen besturen. Wij gaan voor dit plan. Ik erger me groen en geel!".

Het uur van de waarheid


DBL telt zijn knopen, daarin bijgestaan door de raadsgriffier.
V.l.n.r. Jaap van Waveren, Joop van Ditmarsch en Gert Zagt.

Toen het op stemmen aan kwam moest DBL zijn knopen tellen. Er werd een korte schorsing voor aangevraagd. Raadsgriffier Joop van Ditmarsch werd zelfs even te hulp geroepen om procedurele (en geestelijke?) bijstand te leveren.

Het uur van de waarheid sloeg. Ruim twintig jaar wordt er al over het Dorpscentrum gesproken. Er bleek geen hoofdelijke stemming nodig. Alle achttien raadsleden stemden voor. Unaniem. Een brede glimlach verscheen op het gezicht van Don Bijl, die vele uren in dit plan heeft zitten. Applaus klonk op in de raadszaal.

Dossier Dorpscentrum Loosdrecht

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 2