WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geen plaats voor BRC
Nederhorst den Berg, do 17 december 2009

De raad sprak vanavond langdurig over het nieuwbouwplan Overmeer Zuid en dan vooral over de plaats van de Bergse Runners Club (BRC) daarin.

In de commissievergadering van 3 december tekende zich al af wat er vanavond gebeurde in de raad. Toen steunden de coalitiefracties wethouder Betske van Henten in haar opvatting dat de inpassing van een atletiekbaan, zoals de BRC graag wil, niet mogelijk is om een groot aantal redenen. De belangrijkste reden was en is, dat een plan met atletiekbaan een aanzienlijk lagere opbrengst veroorzaakt, omdat achtertuinen kleiner worden.


De bestuursleden van de BRC luisteren.

Scheiding der geesten

Er was weer sprake van een afgemeten scheiding tussen oppositie en coalitie. DBL, DBW en HKA hadden forse kritiek op de gang van zaken tot nu toe. Door het debat heen speelde een discussie over de grondexploitatie. Die is echter vertrouwelijk, hetgeen tot potsierlijke debatjes leidde. Jaap van Waveren (DBL) had kritiek op de grondexploitatie, maar kon en mocht er niets over zeggen. Hilbrand Korver omzeilde die klip door wel bedragen te noemen, waarbij hij betoogde dat iedereen toch kan berekenen wat een kunstgrasveld, enkele grasvelden en tennisvelden en twee gebouwen kosten. Natuurlijk, drie en een half miljoen euro. Een 1, 2, 3-tje. Toch? Op zeker moment werd hij door burgemeester Karen Heerschop tot de orde geroepen.

PvdA had het moeilijk

De VVD en de éénmansfractie GL van Edwin Bult waren glashelder. Dit is het plan, dit is het voorstel en zo gaan we het doen. De PvdA had het veel moeilijker met het besluit. Toch ging ook de PvdA na een gedegen verdediging van het voorstel door wethouder Betske van Henten over tot steun aan het collegevoorstel, zij het dat Ben Steenvoorden daar nog een aparte stemverklaring aan wijdde, waarin hij begrip voor de BRC uitsprak, maar zich helaas genoodzaakt zag om toch, vanwege de financiën, de wethouder te steunen. Het CDA had mnder moeite met steun aan het collegevoorstel. Theo Reijn stelde weliswaar enige kritische vragen, maar liet zich snel door de wethouder overtuigen.

Kees Bosdijk (PvdA) vond dat de hele procedure met de klankbordgroep niet goed gelopen was. Edwin Bult (GL) en Joep Frijdal (VVD) waren daarentegen zeer tevreden met de manier waarop bewoners, sportverenigingen en anderen betrokken waren bij de planvorming.

In het weiland?

Tijdens de discussie werd regelmatig gevraagd of de BRC niet een baan in het weiland konden krijgen buiten de bebouwde zone (bijvoorbeeld aan de andere kant van het boezemkanaal). De wethouder legde uit dat dat met de nieuwe regels onmogelijk is. De landelijke partijen hadden ook bij hun provinciale collega's geïnformeerd. Dat leverde een waaier aan inzichten op waar raad en college niets mee konden. Dat wordt dan ook verder onderzocht.

Bij de stemming kwam het uur van de waarheid. DBL, DBW en HKA stemden tegen. CDA, PvdA, VVD en GL stemden voor, waarmee het voorstel met een ruime meerderheid was aangenomen.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
sneeuw
0 gr.
windkr. 2