WIJDEMEERSE WEBKRANT
Minder Geweld, Meer Inbraak
Wijdemeren, ma 24 augustus 2009

Burgemeester en wethouders hebben het verslag Veiligheid 2008 vastgesteld. Minder geweld, meer inbraken in 2008.

persbericht

Veiligheid in Wijdemeren 2008:
iets minder geweld, meer woninginbraak

Burgemeester en wethouders hebben het verslag Veiligheid 2008 vastgesteld. Hierin evalueren politie en gemeente gezamenlijk de maatregelen ter verbetering van de veiligheid in Wijdemeren. De belangrijkste constateringen op een rij:

Geweldsdelicten

Het totale aantal geweldsdelicten is licht gedaald, van 82 in 2007 naar 79 in 2008. Bedreigingen en mishandeling komen het meeste voor. Het aantal incidenten van huiselijk geweld is gelijk gebleven ten opzichte van het jaar 2007 (51). In Nederhorst den Berg is een forse stijging waarneembaar van het aantal gevallen van mishandeling. In 2007 twee, in 2008 zijn dat er 19. Het ging daarbij vooral om buren- en relatieconflicten.

Woninginbraken

Het aantal woninginbraken is sterk gestegen. Dit heeft te maken met een fors aantal inbraken in Nederhorst den Berg, met name in de wijken Hinderdam (+18), de Horstermeer, Overmeer (+6) en Blijkpolder (+4). In Loosdrecht vonden de meeste woninginbraken plaats in Nieuw-Loosdrecht (19). In Oud Loosdrecht waren dat er 11. Overigens worden hier ook diefstallen van bijvoorbeeld fietsen uit schuurtjes onder geschaard.
Naar aanleiding van deze stijging vond er een gerichte actie plaats vanuit het politiewijkteam Hilversum Zuid/Wijdemeren. Medio december werden twee, landelijke opererende, verdachten aangehouden. Hiermee is een groot deel van de woninginbraken (ook landelijk) opgelost.

Diefstal af/uit auto

In 2008 is het aantal aangiften licht gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De meeste inbraken vonden plaats in Loosdrecht (61) en Kortenhoef (24). Op plaatsen met een verhoogd risico zijn door leden van het wijkteam preventieacties gehouden. Hierbij worden automobilisten geattendeerd op de zichtbare waardevolle spullen in hun auto.

Fietsendiefstal

Het aantal fietsendiefstallen is licht gedaald. Binnen het gebied Hilversum Noord/Wijdemeren was één veelpleger actief, die zich vooral toelegde op fietsendiefstal.

Bedrijfsinbraken

De dalende lijn vanaf 2005 (82 inbraken) heeft zich in 2008 (41 inbraken) doorgezet. Waar aangifte werd gedaan van (poging tot) bedrijfsinbraak, is door de technische recherche een sporenonderzoek ingesteld. Tevens houden de wijkagenten adviesgesprekken met ondernemers. Bij twee bedrijven in Loosdrecht zijn naar aanleiding van zo’n advies bewakingscamera’s geplaatst.

Horeca-overlast

Vanaf 1 januari 2007 is een gemeentelijk 24-uurs klachtenlijn ingesteld, waarbij direct gereageerd wordt op overlastklachten. In 2008 zijn er 25 klachten over horecaoverlast binnengekomen. Het aantal meldingen van horecaoverlast bij de politie is in 2008 (22 meldingen) gedaald ten opzichte van 2007 (33 meldingen).

Evenementen

Grootschalige evenementen worden, onder de regie van de gemeente, geëvalueerd met de betrokken partijen. De evenementen hebben niet geleid tot noemenswaardige gebeurtenissen of verstoringen van de openbare orde. 

Overlastgevende jeugd(groepen)

Het aantal meldingen over jeugd is gedaald van 141 in 2005 naar 90 in 2008. Dit is mede te danken aan het werk van de jongerenwerker en aan de actieve bijdrage van de jeugdagent. Zij weten waar de jongeren ‘hangen’ en wie het zijn.

Alcohol

Ook in 2008 is er op regionaal niveau intensief samengewerkt in het kader van het project ‘Samen aan de slag’ (2006 – 2010), de aanpak van riskant alcoholgebruik bij jongeren. Naast voorlichting, omvat het regelgeving en handhaving. De activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers, zoals horeca, supermarkt en sportkantine. 

Verkeersveiligheid (verkeersongevallen, parkeeroverlast)

In 2007 werden 277 ongevallen geregistreerd, in 2008 waren dat er 196. Een mogelijke reden van deze daling kan zijn dat de politie niet meer bij elk ongeval met alleen materiële schade ter plaatse komt. Van de elf gevallen waarbij is geconstateerd dat men onder invloed was tijdens het verkeersongeval, vonden er vijf in de kern Loosdrecht plaats. Het parkeertoezicht heeft zich voornamelijk gericht op excessen, waarbij locaties rondom scholen de hoogste prioriteit kreeg. 

Brandweer (brandveiligheid)

Medio november 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om per 1 januari 2009 de brandweer te regionaliseren. Vanaf deze datum maakt de gemeentelijke brandweer geen deel meer uit van de gemeentelijke organisatie maar van de regionale brandweerorganisatie.

Op 24 september wordt het rapport aangeboden aan de gemeenteraad. Het rapport is te raadplegen op: www.wijdemeren.nl.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2