WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vragen PvdA over Horstermeer
Horstermeer, zo 21 september 2008

Fractievoorzitter Kees Bosdijk van de PvdA stelt vragen aan het college over de plannen met de Horstermeer en de rol van Wijdemeren.

In de brief stelt hij dat de betrokken wethouder zich te reactief opstelde tijdens de informatieavond over de Horstermeer. Hij vindt dat Wijdemeren volop mee moet doen in de planvorming en niet wachten tot er op zeker moment een aanvraag komt voor een bestemmingsplanwijziging.

Dossier Horstermeer

ingezonden brief

Aan het College van B&W van de gemeente Wijdemeren,
cc. de raadsleden en de regionale en plaatselijke pers.
(per e-mail)

Wijdemeren, 21 september 2008.

Betr: Vragen over het standpunt van de gemeente Wijdemeren in het kader van de geplande herinrichting van de Horstermeerpolder dmv moerasvorming en calamiteitenberging.

Geachte dames en heren,

Ik heb afgelopen woensdagavond op de informatieavond van de Gebiedscommissie Horstermeerpolder scepsis en wantrouwen geconstateerd bij de inwoners van en andere belanghebbenden in de Horstermeerpolder ten aanzien van de plannen van rijk, provincie en waterschap AGV om in grote delen van de polder het waterpeil drastisch te verhogen en daarmee deze delen te veranderen in een moerasgebied.

Er wordt inmiddels al jaren lang plan op plan gelanceerd (nieuwe natuur, nieuwe natte natuur en recentelijk ook zoekgebied calamiteitenberging) De gemeente Wijdemeren heeft er, op verzoek van de bewonersvereniging HMP, voor gezorgd dat de plannen nu zijn samengevoegd en als één worden gepresenteerd. De gemeente kan dat omdat zij mede betrokken is bij de werkzaamheden van de Gebiedscommissie Horstermeerpolder, die de provincie Noord-Holland als eindverantwoordelijke en regievoerder van het project van onafhankelijk advies dient.

Terecht zei onze portefeuillehouder op die avond, toen zij gevraagd werd naar het standpunt van de gemeente Wijdemeren, dat de gemeente niet betrokken is bij planvorming, maar slechts mee kan adviseren en pas iets kan doen bij de uitwerking van de plannen, namelijk als die in het betrokken bestemmingsplan moeten worden ingepast. Ik vind het jammer dat zij zich tot die uitspraak beperkte en daarmee de indruk gaf dat de gemeente zowel procedureel als ook inhoudelijk alleen maar volgend is in deze ontwikkelingen.

In de eerste plaats omdat de Raad en B&W ons inziens wel degelijk een standpunt hebben: bescherming van de belangen van de betrokken inwoners en andere belanghebbenden en daarom verlangen dat de drie D's (duidelijk, duurzaam en droog) worden gegarandeerd.

Ten tweede omdat het noodzakelijk is om, zodra de Gebiedscommissie haar advies bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland heeft ingediend, de mening van de Raad bij Gedeputeerde Staten kenbaar te maken zodat daarmee rekening gehouden kan worden bij de besluitvorming. Indien Wijdemeren pas zou gaan reageren zodra het verzoek van de provincie binnenkomt om het bestemmingsplan aan te passen, is het te laat om nog majeure wijzigingen te kunnen inpassen. Dat leert ons de ervaring.

Mijn vragen zijn:

  • Zijn de standpunten van Raad en B&W geformaliseerd? Zo nee, wilt u de Raad dan omgaand het collegestandpunt toesturen, zodat de Raad zijn standpunt kan formuleren?
  • Ik denk dat het verstandig kan zijn om het raadsstandpunt per motie aan Gedeputeerde Staten kenbaar te maken. Wilt u de Raad daarvoor een tekstvoorstel aanbieden?
  • Vindt u het opportuun om in het raadsstandpunt het standpunt van de inwoners over te nemen om wel in principe akkoord te gaan met de calamiteitenberging, maar niet met de moerasvorming en om dus op dit punt deze beide elementen in het plan te splitsen?
  • Vindt u het opportuun om in het raadsstandpunt mee te nemen de wens om het NERA.gebouw een plaats te geven in de herinrichting?
  • J.l. woensdagavond stelden inwoners dat bij de uitvoering van het project om wegzijging uit de Ankeveense en Kortenhoefse plassen tegen te gaan, bij lange na niet de resultaten gehaald zullen worden als gesteld in het adviesrapport. Voorts maken zij zich ernstig zorgen om de voorspelling dat het deels tegenhouden van de kwelstromen binnen de polder een verhoogd waterpeil buiten de polder (Ankeveen en Overmeer) tot gevolg zal hebben.
    Wilt u de Raad laten weten wat hier precies aan de hand is? Het is immers van belang om te weten of deze plannen in de praktijk in het nadeel van de betrokkenen uitvallen en dus in hoeverre er in de voorliggende plannen (hardere) garanties dienen te worden opgenomen om dat te voorkomen.
  • Wilt u er voor zorgen dat de Raad per omgaand de beschikking krijgt over de relevante documenten en andere informatie, zoals het "definitieve rapport Uitwerking aanzet tot voorkeursvariant Horstermeerpolder", zodat er geen informatieachterstand is?

In afwachting van uw reactie verblijf ik,

Met vriendelijke groeten,
C. W. F. Bosdijk

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
18 gr.
windkr. 2