WIJDEMEERSE WEBKRANT
Prijs voor Ans Withagen
Kortenhoef, wo 29 oktober 2008

Ans Withagen uit Kortenhoef ontwikkelde een instrument waarmee kinderen met een visuele beperking onderzocht worden. Zij won daarmee een prijs.

ingezonden bericht

Ans Withagen wint
VGN Gehandicaptenzorgprijs 2008

Visio is er bijzonder trots op dat onze collega Ans Withagen gisteren de VGN Gehandicaptenzorgprijs 2008 heeft gewonnen. Onze felicitaties aan Ans voor dit prachtige succes!


Winnares Ans Withagen met de cheque en het beeld.

Ans ontving gisteren, 27 oktober, uit handen van Roger van Boxtel (voorzitter Raad van Bestuur Menzis) de prijs. Deze bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro aangevuld met een bedrag van 2.500 euro van zorgverzekeraar Menzis én een sculptuur van kunstenaar Evert Bolt.


Roger van Boxtel (Menzis) met Ans Withagen.

Oordeel jury

Ans Withagen werkt als orthopedagoog bij Visio Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden. Sinds 1998 is zij projectleider van Tactiel Profiel. Zij heeft een mooi en krachtig instrument ontwikkeld dat helpt om het tactiel functioneren van kinderen met een ernstig visuele beperking in kaart te brengen. De jury prees Ans voor haar langdurige inspanning om de kennis over de ontwikkeling van de tastzin bij blinde kinderen uit te dragen. De degelijke kwaliteit van het onderzoeksproject gecombineerd met het belang van dit instrument gaf de doorslag voor de jury. Via een goed opgebouwd onderzoek, met een uitstekende onderzoeksopzet, werd dit screeningsinstrument ontwikkeld. Ans heeft haar onderzoek kunnen doen mede dankzij subsidie van de Stichting InZicht en in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Met het gewonnen bedrag zal Ans een boek schrijven voor ouders over de factoren die van invloed zijn op het tactiel functioneren van hun kind. Het boek geeft uitleg over de verschillende elementen van tactiel functioneren. Bovendien krijgen ouders tips waarmee zij de tactiele ontwikkeling van hun kind zelf kunnen stimuleren.

De gehandicaptenzorgprijs is een initiatief van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De prijs stimuleert wetenschappelijk onderzoek in de praktijk van de gehandicaptenzorg en het slaan van een brug tussen onderzoek, beleid en praktijk binnen of tussen instellingen. Tactiel Profiel was één van de drie genomineerden.

bron
ing. bericht
foto
Visio
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
7 gr.
windkr. 2