WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bomen omgewaaid
Kortenhoef, vr 21 november 2008

De natuur bewees vandaag het gelijk van Natuurmonumenten om bomen te saneren. In de storm gingen een paar oude bomen spontaan om.

ingezonden bericht

21 november om ca 11 uur waaide het even heel hard in Wijdemeren. Toen werd dus duidelijk waarom Natuurmonumenten oude bomen verwijdert. Niet alleen omdat er een herstelplan is voor de buitenplaatsen, maar ook omdat er gevaarlijke bomen staan. Naast de kaalslag bij de lindenkom op Schaep en Burgh zijn tijdens de werkzaamheden 3 eeuwenoude beuken omgevallen.

Volslagen verrot maar zelfs Natuurmonumenten had dat niet door, zo "gezond" leken ze nog. En nee, de bomen zijn niet opeens op de wind komen te staan door de kapwerkzaamheden. De wind kwam uit het noorden en stonden dus boven de wind, eentje stond zelfs midden in het bos. Twee kleinere bomen zijn op Boekesteijn omgevallen en daar is helemaal niet gekapt. 3 van de bomen zijn over het pad gevallen, je moet er niet aan denken dat je daar gelopen zou hebben.

Ik zou iedere criticaster van het beleid wat betreft het preventief kappen van instortende bomen aanraden om eens te gaan kijken naar wat er gebeurd is. Dit is geen pleidooi voor ongebreidelde kap van oude bomen, waar mogelijk moeten ze blijven staan, maar er zijn omstandigheden dat je blij mag zijn dat er ingegrepen is. En ja, sommige bomen hadden best kunnen blijven staan.  

Met vriendelijke groeten,

Martin Stevens
Kortenhoef

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
5 gr.
windkr. 6