WIJDEMEERSE WEBKRANT
Mag kappen of niet?
Wijdemeren, za 22 maart 2008

In de raad stelde fractievoorzitter Hilbrand Korver vragen over het kappen knotwilgen aan de Hinderdam. In de commissie werd er over doorgepraat.


Fractievoorzitter Hilbrand Korver (GL).

In de raad kwam het al enigszins aan het licht dat er overlappingen en hiaten zitten tussen de boswet en de gemeentelijke kapvergunning. Wethouder Wim Neef kwam in de raad met de mededeling dat de knotwilgen aan de Hinderdam zonder kapvergunning gerooid mochten worden op grond van de boswet, omdat het om "buitengebied" gaat. Hilbrand Korver (GL) had de boswet nog zorgvuldiger gelezen en trof daarin aan dat er nu juist voor knotwilgen een uitzondering leek te bestaan.

Na de raad dook Korver nog eens goed in de materie. Hij ontdekte dat inwoners van Wijdemeren soms betalen voor een kapvergunning, terwijl dat niet hoeft op grond van de boswet. Over de gekapte knotwilgen aan de Hinderdam dacht Korver eerst dat die niet gekapt hadden mogen worden op grond van de Wijdemeerse kapverordening, die een stamomtrek van veertig centimeter als grens stelt voor het wel of niet hoeven aanvragen van een kapvergunning.

Nu heeft Korver ontdekt dat alle knotwilgen in het buitengebied vogelvrij zijn op grond van de boswet. En dan gaat het in Wijdemeren om honderden knotwilgen.

In de commissie van afgelopen woensdag kreeg hij bijval van de andere partijen voor een verzoek om helderheid in deze materie te scheppen en een bomenbeleidsplan op te stellen.

Wethouder Wim Neef is niet overtuigd van het gelijk van coalitiegenoot Korver. "Korver roept wel meer wat." : vat hij de bijdrage van Hilbrand Korver samen. De kwestie zal onderzocht worden. Uiterlijk september zal er een voorstel op tafel liggen.

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regenachtig
6 gr.
windkr. 4