WIJDEMEERSE WEBKRANT
Preventie Baarmoederhalskanker
Wijdemeren, do 17 januari 2008

De GGD Gooi- en Vechtstreek doet 20 tot en met 26 januari 2008 mee aan de Europese baarmoederhalskankerpreventieweek.

persbericht

GGD'en in Noord-Holland en Flevoland ondersteunen baarmoederhalskanker preventieweek

Van 20 tot en met 26 januari 2008 wordt in Europa voor de tweede keer de baarmoederhalskanker preventieweek georganiseerd. Het doel is om in alle landen van Europa meer aandacht te vragen voor de preventie van baarmoederhalskanker.

In heel Europa krijgen jaarlijks rond de 50.000 vrouwen deze ziekte als gevolg van een infectie met een virus. Jaarlijks overlijden er in Europa ongeveer 25.000 vrouwen aan de ziekte. De Stichting Baarmoederhalskanker Noord-Holland/Flevoland doet samen met de andere GGD'en in Noord-Holland en Flevoland op kleine schaal mee aan deze internationale campagne.

Europese Parlement

Deze Europese campagne wordt georganiseerd door ECCA, de European Cervical Cancer Association. Op 22 januari a.s. wordt er een petitie aan het Europese Parlement aangeboden. Hierin wordt gepleit voor de introductie van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in alle landen van de EU. Ook wordt gepleit voor een betere kwaliteit en toegankelijkheid van dit bevolkingsonderzoek in de landen waar het al bestaat.

Nederland

In Nederland krijgen ongeveer 750 vrouwen per jaar baarmoederhalskanker. Rond de 250 vrouwen overlijden er jaarlijks aan. In vergelijking met de rest van Europa komt de ziekte in ons land minder vaak voor. Dit komt mede door het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Vrouwen krijgen hier een oproep voor in het jaar dat zij 30, 35, 40, 45, 50, 55 en 60 jaar worden. Door dit onderzoek kunnen voor- en vroege stadia van baarmoederhalskanker op tijd ontdekt en behandeld worden. Binnen Europa wordt het Nederlandse bevolkingsonderzoek als voorbeeld beschouwd. Toch doen in Nederland niet alle vrouwen die een oproep krijgen aan dit onderzoek mee. Vooral in de grote steden is de deelname lager dan gemiddeld. Gevolg is dat baarmoederhalskanker daar vaker voorkomt.

Noord-Holland/Flevoland

De GGD'en in Noord-Holland en Flevoland willen de bekendheid van het bevolkingsonderzoek vergroten. Vrouwen worden gestimuleerd om mee te gaan en blijven doen. Het nieuwe woordmerk 'bevolkingsonderzoek' van het RIVM en de herziene voorlichtingsmaterialen van het RIVM worden hierbij gebruikt. Tijdens de Europese baarmoederhalskanker preventieweek organiseren de GGD'en voorlichtingen en publieksmanifestaties. Er wordt een spotje uitgezonden op AT5. Op de GGD websites staat het oproepschema van 2008 (www.ggdgooi.nl/volwassenen/bevolkingsonderzoek).

De eerste oproep is in februari voor vrouwen die in 1958 geboren zijn.

Meer informatie:

Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker:
www.elkevijfjaareenuitstrijkje.nl of www.ggdgooi.nl

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
7 gr.
windkr. 4