WIJDEMEERSE WEBKRANT
Onteigening voor Dorpscentrum
Oud Loosdrecht, vr 8 februari 2008

De gemeente begint een onteigeningsprocedure tegen de familie Van der Wurf in Oud-Loosdrecht voor de bouw van het Dorpscentrum.

persbericht

Onteigeningsprocedure van start
Gemeente zet door met project Dorpscentrum Oud-Loosdrecht

De gemeente begint een onteigeningsprocedure tegen de familie Van der Wurf in Oud-Loosdrecht.

Sinds de zomer van 2005 voert de gemeente gesprekken met de familie over de aankoop van hun woning, erf en water. Op de plek van de woning van Van der Wurf zal straks het Dorpsplein Oud-Loosdrecht verrijzen. In het voorjaar van 2006 bereikten de gemeente en Van der Wurf overeenstemming over ruiling van gronden. Van der Wurf zou zijn gronden inbrengen in het project en daarvoor twee royale kavels aan de 1 e plas, een ligplaats voor een woonark en een jachthaven terug krijgen. Bij de uitwerking van de ruilovereenkomst stelde Van der Wurf echter steeds nieuwe en hogere eisen.

In april 2007 is vervolgens een definitief ruilvoorstel neergelegd. Ook in de periode daaropvolgend zijn partijen niet tot overeenstemming gekomen. In een gesprek, eind december 2007, heeft de gemeente dan ook moeten concluderen dat de heer Van der Wurf het aanbod niet aanneemt.

De gemeente heeft vervolgens een bod gedaan op het perceel van Van der Wurf, ruim boven de getaxeerde waarde van het perceel. Ook dat werd afgewezen. Een tegenvoorstel is door Van der Wurf evenmin gedaan. De gemeente bood Van der Wurf vervolgens tot 1 februari om met alternatieve voorstellen te komen. Op 31 januari ontving de gemeente drie voorstellen. De voorstellen zijn in strijd met de opzet van het Dorpscentrum.

Burgemeester Bijl meldde de gemeenteraad gisteren dat hij zich in de opstelling van Van der Wurf heeft vergist: 'Het was Van der Wurf nooit genoeg', stelt Bijl achteraf vast, 'steeds als wij invulling hadden gegeven aan de wensen van Van der Wurf, kwam er weer een nieuwe eis op tafel. Als lid van de Projectgroep Dorpscentrum heeft hij aan de wieg van het plan gestaan. De voorstellen die hij nu doet zijn in strijd met de uitgangspunten van het plan en voor de gemeente niet acceptabel. Het is teleurstellend te moeten constateren dat de heer Van der Wurf toch niet wil wat hij de gemeente al jaren voorhoudt: meewerken aan de uitvoering van het plan waarover in Oud-Loosdrecht zelf en in de gemeenteraad overeenstemming is bereikt. Dat hij zichzelf daarbij in de media in een slachtofferrol presenteert, past al helemaal niet.'

Nu er geen overeenstemming is bereikt met Van der Wurf, zal de gemeente bestuursrechtelijke middelen inzetten om verder te kunnen met het project. De eerste stappen voor een onteigeningsprocedure zullen binnenkort gezet worden. Om toch snel van start te kunnen gaan met het project Dorpscentrum Oud-Loosdrecht, wordt het project in twee fasen geknipt. De eerste fase start in 2009, de tweede fase volgt zodra de onteigeningsprocedure is afgerond. De procedure neemt naar verwachting circa 2 jaar in beslag. De eerste werkzaamheden starten overigens al wel dit jaar. In oktober wordt begonnen met de aanleg van de Tweede Heul.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
6 gr.
windkr. 2