WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter herdenkt Gerard
Kortenhoef, za 30 augustus 2008

Putter, Co de Kloet, zat van 1986 tot half 1990 in het college van B en W van 's-Graveland, samen met Gerard Torsing die afgelopen woensdag overleed.

ingezonden bericht

Gerard

"Ze willen me boven nog niet hebben", was zijn stereotiepe openingszin, als hij me belde nadat hij voor de zoveelste keer uit het ziekenhuis was ontslagen. Zijn zwakke gezondheid en een heikele kwestie rondom een Zuidsingel-conflict beheersten de laatste jaren van zijn leven.

Gerard Torsing , een van de meest spraakmakende wethouders van 's-Graveland moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

Zijn tomeloze ambitie en zijn deskundigheid op het gebied van bouwen hebben 's-Graveland in de acht jaar dat hij wethouder was, veel goeds gebracht. Woningbouw, een sporthal, een nieuw winkelcentrum, het waren niet de gemakkelijkste projecten, maar hij ging er tegenaan, gebruikte zijn praktische kennis, zijn netwerk en zijn onverbeterlijke optimisme.

Vaak was hij in de vroege morgenstond al te vinden op het provinciehuis in Haarlem en keerde na enige uren triomfantelijk in 's-Graveland terug met alweer een riante subsidie voor een fietspad of een renovatie.

Nu gaan wethouders zelden de geschiedenis in om wat ze tot stand hebben gebracht - hoewel ik de omlegging van de Herenweg in Ankeveen tot heil en zegen van de bewoners nog altijd als een heldendaad beschouw - maar meer vanwege de kleurige verhalen, de anekdotes, die vele geslachtenlang stand houden. Welnu, ook daaraan bestaat geen gebrek, zijn publieke optreden als bestuurder wordt er vorstelijk mee gelardeerd , wat dat betreft kan er zeker een toppositie voor hem worden geclaimd.

Hij was afkomstig uit een befaamde Ankeveense aannemers familie, moest jong aan de bak en leerde de ontberingen van het vak op de winterse bouwplaats en in de slopende zomerhitte als geen ander kennen. Daar deed hij de ervaring op, die hem later zo goed van pas kwam. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met de eigen wetten van de bouwwereld, die hij later, toen de bomen tot aan de hemel groeiden, bleef hanteren en die hem nog een paar aanzienlijke problemen zouden opleveren.

Onze vriendschap heeft in het toenmalige politieke toernooiveld een paar keer behoorlijk onder druk gestaan, maar toen de hitte van het actuele moment was gedoofd, bleken godzijdank de samen beleefde goede tijden doorslaggevend.

Gerard Torsing zal, daar ben ik zeker van, voorlopig niet vergeten worden.

Putter

Historisch overzicht

Op 29 april 1986 werd in 's-Graveland na de verkiezingen een college van B&W geïnstalleerd met burgemeester Piet van der Walle (CDA), wethouder Gerard Torsing (CDA) en wethouder Co de Kloet (DB). Op 16 maart 1987 werd de burgemeesterspost overgenomen door Wim Kozijn (PvdA). Na de verkiezingen van 1990 werd dat college gecontinueerd. In oktober 1992 werd wethouder Co de Kloet, na een motie van wantrouwen, heen gezonden. Zijn plaats werd tot de verkiezingen van maart 1994 ingenomen door wethouder Dick 't Hoen (VVD).

Red. WWK

bron
ing. bericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2