WIJDEMEERSE WEBKRANT
GAD over electr(on)isch afval
Wijdemeren, do 7 augustus 2008

De GAD verwerkt electrische apparaten en electronica volgens de wettelijke eisen. Een persbericht n.a.v. commotie in de media over vervuiling in Afrika.

In de journaals van gisteren was te zien hoe kinderen op Afrikaanse vuilnisbelten tussen giftige afgedankte electronica aan het werk waren. O.a. Greenpeace kaartte de zaak aan en gaf aan dat er ook Nederlands afval, o.a. van Philips, naar Afrika zou gaan. Onderstaand persbericht is een reactie van de GAD op die berichtgeving in de media.

persbericht

Verwerking elektrische en electronische apparaten bij GAD

De laatste tijd is er veel berichtgeving over elektrische en elektronische apparaten in het nieuws. De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) in het Gooi en Vechtstreek verwerkt wat betreft de elektrische en elektronische apparaten, oftewel apparaten waar een snoer aan zit samen met de NVMP (Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten).

Alle elektrische en elektronische apparaten, zoals koelkasten, televisies en strijkbouten kunnen op de scheidingsstations van de GAD worden ingeleverd.

De GAD stelt containers op de vier scheidingsstations beschikbaar en deze worden met apparaten waar een snoer aan zit door inwoners van Gooi en Vechtstreek gevuld.

Vanuit de NVMP structuur in Eindhoven worden de apparaten gerecycled bij Mirec. Beide organisaties voldoen aan de wettelijke regels waaraan ze moeten voldoen.

De ICT stroom (computer)beeldbuizen worden via dezelfde structuur van NVMP gerecycled.

Stofzuigers en computerkasten worden in samenwerking met gemeente Almere in een werkgelegenheidsproject verwerkt. In het werkgelegenheidsproject worden de producten gedemonteerd en daarna verder in de markt gezet, als recycleproduct. Overige onderdelen gaan naar de verwerkingsinrichting.

Apparaten die niet onder elektrische en elektronische apparaten vallen zijn onder andere drogers, wasmachines en een gasfornuis. Deze worden als oud ijzer op de scheidingsstations ingeleverd.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zware buien
21 gr.
windkr. 4