WIJDEMEERSE WEBKRANT
Super NIMBY
Het Gooi , do 3 april 2008

Het gesteggel over het vliegveld en de daar vanaf hangende bouw van vijfhonderd woningen op Ter Sype begint super-nimby vormen aan te nemen.

Hieronder een persoonlijke ontboezeming van uw hoofdredacteur, in navolging van de persoonlijke ontboezeming van Eddie de Paepe in de G&E van gisteren waarin hij o.a. schreef als bewoner van Hilversum Zuid.

In de Zijlijn

Super NIMBY

Not in my backyard. Iedereen mag overal met zijn motorvliegtuigje vliegen, behalve boven de back yards van Hilversum Zuid en boven de Natuur.

Dat de regio leeg stroomt omdat er voor jongeren geen betaalbare woningen zijn, who cares? Als het maar rustig en stil blijft boven Hilversum Zuid en de natuur. Après nous le déluge. Na ons de zondvloed....

De oud-wethouder, de natuurorganisaties, de bewoners van Hilversum Zuid en andere protesterenden hebben het alleen maar over het vliegveld. Ronkende teksten over "geluidsoverlast, verkeershinder, onveiligheid en negatieve effecten voor gezondheid en milieu". Daarmee missen zij de essentie. Het economisch belang van het vliegveld voor de regio is te verwaarlozen. Het economisch belang van een flinke nieuwbouwwijk is voor Wijdemeren en voor Hilversum wel groot. Daar moet de discussie dus over gaan.

Jongeren trekken, gedwongen door torenhoge huizenprijzen, weg uit het Gooi. Weg uit Hilversum en Wijdemeren. Weg uit het Gooi. So what? Om er nog maar eens zo'n kreet tussen te gooien.

Dat leg ik u uit. Het Gooi vergrijst in sterke mate. Op wat langere termijn betekent dat sluiting van scholen, te weinig aanbod van lokale werknemers, problemen met de werkgelegenheid, sluiting van winkels, verdwijnen van pinautomaten (om er nog maar eens een actuele in te gooien).

De grijsaards blijven allemaal lekker in hun afbetaalde huis, waar de kinderen al lang uit zijn, zitten, maar dulden niet dat anderen, die jonger zijn, ook een betaalbaar huis willen. Ook als dat betekent dat de startbaan van het vliegveld een stukje gedraaid moet worden en er af en toe een vliegende brommer boven hun backyard te horen is.

Met dit soort discussies jagen we de jeugd en masse het Gooi uit. Vroeg of laat komen de inwoners van het bejaardenreservaat Gooi zichzelf tegen. Als winkels dicht gaan, als voorzieningen gesloten worden, als de lokale economie stagneert, er geen vrijwillige brandweerman te vinden is en er geen zorg voor de oudjes meer te krijgen is. Maar lekker stil wordt het wel.

Misschien heeft Hilversum nog een referendumverordening. Wie weet? Dan kunnen de milieuorganisaties de oorlogskas van de tegenstanders van Ter Sype weer eens flink spekken, zoals zij bij het referendum over IJburg ook deden. (Een half miljoen gulden ging toen van Natuurmonumenten naar de tegenpartij. Dat was nog eens politieke inmenging.)

En de gemeente Utrecht? Die moet zich al helemaal buiten deze discussie houden. Die vliegtuigjes komen daar helemaal niet.

Het is te hopen dat de colleges en raden van Hilversum en Wijdemeren hun rug recht houden, in samenwerking met GroenLinks gedeputeerde Albert Moens, tegen al dit nimby- en milieugeweld.

In Nieuw-Loosdrecht wordt gevreesd voor de hoeveelheid verkeer die de nieuwbouwijk zal opleveren. Kijk, dat snijdt hout. Now we're talking. Dan hebben we het teninste niet over het vliegveld, maar over de planning van de nieuwbouwwijk. Dat moet dus goed opgelost worden met een goede ontsluiting.

Misschien kan die prachtige verharde startbaan tijdens de spits opengesteld worden voor autoverkeer. Een soort spitsstrook eigenlijk.

Maar hou aljeblieft eens op met dat gezeur over dat vliegveld. Die woningen moeten er komen. Met of zonder vliegveld...

Rik Jungmann

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
11 gr.
windkr. 3