WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gewest: Energie besparen
Wijdemeren, di 16 oktober 2007

In een persbericht roept het Gewest bedrijven op om energiebesparende maatregelen te nemen. Er is een project voor gestart.

persbericht

Energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Bedrijven verbruiken doorgaans meer energie dan huishoudens en dat maakt besparingskansen op de alsmaar stijgende energiekosten extra aantrekkelijk voor hen.

De gemeenten in het gewest Gooi en Vechtstreek willen de regionale MKB bedrijven ondersteunen bij energiebesparingen. Hierdoor kunnen de kosten van een bedrijf dalen, kan comfort in de bedrijfsruimten toenemen en het draagt ook nog eens bij aan een beter milieu.

Jachthaven Wetterwille in Oud Loosdrecht heeft naar aanleiding van de vorig jaar verspreide folder 'Gooi en Vechtstreek, Bedrijven Besparen Energie' de energievoorzieningen aangepast. De eigenaar, mevrouw Mieke Kosters, geeft aan dat een geplande verbouwing het moment is voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Wetterwille

Maatregelen op het gebied van verwarming, verlichting en ventilatie zijn goede voorbeelden waarop energiebesparend ingezet kan worden. Jachthaven Wetterwille heeft bijvoorbeeld gekozen voor LED verlichting in plaats van gloeilampen en zal tevens regenwater gaan gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten. Bij het aanschaffen van een nieuwe CV ketel zullen zij de maatregel van waterzijdig inregelen wellicht gaan toepassen. Er is nu al een koperen spiraal geplaatst voor het voorverwarmen van tapwater voor een in de toekomst te plaatsen haard.

Energie besparen is dus vooruitzien maar je moet ook wel een beetje lef hebben, alsdus mevrouw Kosters. Wacht niet totdat een installatie kapot gaat maar doe nu onderzoek en voer ze uit op het moment dat er van vervanging sprake is.

Europese richtlijn

Stimulerende maatregelen vanuit de overheid kunnen ook bijdragen om zuiniger om te gaan met energie. Per 1 januari 2008 wordt het zogenoemde Activiteitenbesluit ingevoerd waarmee een aantal verplichte maatregelen komt te vervallen. Een aanzienlijke lastenverlaging voor het bedrijfsleven. Ook zal er per 1 januari 2008 een Europese richtlijn worden ingevoerd, welke moet leiden tot verbetering van de energieprestaties van gebouwen.

Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de internetsite van VROM (www.vrom.nl) .

Het project 'Gooi en Vechtstreek Bedrijven Besparen Energie' kan bedrijven helpen met het aanpassen van hun energievoorzieningen zodat ze energiezuiniger gaan werken. Voor meer informatie is tot 1 november het callcentrum van de campagne 'Gooi en Vechtstreek Bedrijven Besparen Energie' te bereiken. Voor meer informatie bel naar: 030 - 300 24 77 of mail naar gooienvechtstreek at ecofys.nl. Ook uw eigen gemeente kan u meer informatie over dit onderwerp geven. Hiervoor verwijzen wij u naar de internetsite van uw gemeente.

Gewest Gooi en Vechtstreek

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
16 gr.
windkr. 4