WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kamerlid serveert Toetjes
Loosdrecht, di 6 november 2007

Tijdens de landelijke vrijwilligersdag Make a Difference Day (MADD) was het CDA Wijdemeren dit jaar aan de slag in Loosdrecht.

ingezonden bericht

CDA Wijdemeren

CDA steun voor vrijwilligerswerk op Make a Difference Day

Tijdens de landelijke vrijwilligersdag Make a Difference Day (MADD) was het CDA Wijdemeren dit jaar aan de slag in Loosdrecht.

Aandacht was er voor twee heel verschillende soorten vrijwilligerswerk, maar allebei nodig. Want vrijwilligers zijn van groot belang bij allerlei activiteiten in onze dorpen. Sterker nog vrijwilligers zijn onmisbaar. Zij maken het verschil! Daarom verdient vrijwilligerswerk onze steun.


Tweede Kamerlid Maarten Haverkamp (links) staat in de Beukenhof klaar om met de medewerkers het toetje te serveren.

Tijdens de MADD-day zijn dit jaar zowel de vrijwilligers van IJsclub De Lange Akker als Verpleeghuis Beukenhof, beiden in Loosdrecht, in het zonnetje gezet.

Laat de vorst maar komen

Heerlijk zwieren of wandelen op de Lange Akker, de Nieuw Loosdrechtse ijsbaan. Vanaf deze ijsbaan schaats of loop je over het water naar de rivier de Drecht toe en dan de Loosdrechtse Plassen op. Zou het dit jaar dan eindelijk kunnen?

Al een aantal jaren kan er nauwelijks op natuurijs geschaatst worden. Maar de vrijwilligers zijn net als andere jaren toch weer enthousiast bezig met het klaarmaken van de landijsbaan. Met waadpakken, lange palen, een tractor en veel stoere mankracht wordt de baan uitgezet. Nu zijn ze druk met de voorbereidingen voor de ijsbaan, maar ze zijn ook een stukje van de motor achter veel evenementen.


Vrijwilligers van de IJsclub de Lange Akker in Loosdrecht maken de landijsbaan klaar voor de komende winter.

"Ik neem er een week voor vrij", zei een van de vrijwilligers. "Want er gaat niets boven de gezelligheid van een dorpsfeest."

Als de ijsbaan open is dan is het een groot feest van herkenning. Jong en oud komen gezellig naar de ijsbaan, je praat over de laatste nieuwtjes en geniet van de koek en Zopie.

Ook zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Het valt immers niet mee om ieder jaar de boel in november klaar te maken om in april te constateren dat er weer geen ijs is geweest.

Voor ijs kan het CDA niet zorgen, maar met een gevulde koek hebben Hetty Kastelein en Betske van Henten ze een hart onder de riem gestoken. En wat het CDA betreft: Laat de vorst deze winter maar komen!

Veel waardering voor het werk in de Beukenhof

Bij de Beukenhof in Loosdrecht is de CDA ploeg enthousiast ontvangen door Joan Saladin, de vrijwilligerscoördinator van de Emtinckhof en de Beukenhof. Zij vertelde dat er veel vaste vrijwilligers en flexibele vrijwilligers zijn, die ingezet kunnen worden voor de verschillende activiteiten die georganiseerd worden. Alleen in de vakanties en de weekenden zijn er minder vrijwilligers beschikbaar. En dat is wel jammer.

Wethouder Wim Neef en Alexandra Luijer hebben meegeholpen op de Zonnebloem (palliatieve en terminale zorg). De hulp bij de dagelijkse werkzaamheden op deze afdeling werd onderbroken door het overlijden van een van de patiënten. Een gebeurtenis die de zwaarte van de werkzaamheden voor de zorgverleners op deze afdeling in de praktijk bracht.

Fractievoorzitter Betske van Henten, Herman Veldhuisen en Esther Luijer werden ingezet in de Vlindertuin, de psycho-geriatrische afdeling. In een woonkamer met ongeveer 9 mensen. Mannen en vrouwen op oudere leeftijd, maar ook een enkele jongere met allemaal een geheugen dat hen in de steek heeft gelaten. Daar hebben ze ontbijt gemaakt, koffie en sapjes geschonken, fruit uitgedeeld en de warme maaltijd uitgeserveerd. Tussendoor was er tijd voor een praatje met de bewoners en het personeel.

Op deze afdeling worden de bewoners gestimuleerd om nog zo veel mogelijk zelf te doen. Dus is met een aantal bewoners boodschappen gedaan in het eigen winkeltje van de Beukenhof en is er vooral heel veel met ze gezongen. In bijna 2 uur lang zijn zo'n beetje alle Oudhollandse liederen voorbij gekomen.

Tweede Kamerlid Maarten Haverkamp maakte zich met Theo Reijn verdienstelijk op de afdeling Sleutelbloem (revalidatie). Op deze afdeling verblijven 35 patiënten voor korte of langere tijd om te revalideren. Na het ontbijt en de afwas werd koffie en thee geserveerd en was er tijd voor een gesprekje met de patiënten en medewerkers. Zo krijg je een goed beeld van de werkzaamheden en de veranderingen in de zorg. De eigen keuken heeft plaats moeten maken voor magnetronmaaltijden, maar er is meer ruimte gekomen voor een extraatje zoals een keer kroketjes of pannenkoeken. Dat medewerkers in de zorg vooral met hun hart werken is ook wel gebleken. Even langs de bakker en slager in het dorp om verse croissantjes en een plakje rosbief voor de patiënten te halen betekent wel wat extra werk maar geeft veel waardering. De patiënten pakten de kans om zowel de landelijke als plaatselijke politiek ter sprake te brengen. De veranderingen in de zorg, de afschuw over het gezeul met ouderen in Oudergaard en het onbegrijpelijke verzet van een paar inwoners van Kortenhoef tegen de bouwplannen van Oudergaard en de voormalige Antoniusschool voerden de boventoon. Daarna werd de warme maaltijd geserveerd en was er vla toe.

Algemene indruk van het CDA Wijdemeren? Er werkt een ploeg enthousiaste mensen, die proberen het de bewoners zo goed mogelijk naar de zin te maken. En de bewoners zelf? Zij waren erg blij met het kleine beetje extra aandacht wat het CDA ze kon geven.

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
10 gr.
windkr. 5