WIJDEMEERSE WEBKRANT
De kunst van het Debat
Wijdemeren, vr 16 maart 2007

Putter is weinig optimistisch over de kunst van het debatteren in de Wijdemeerse raad. Dit ondanks trainingen die het debat moeten verbeteren.

ingezonden bericht

Dood paard

" Alleen de waarheid kwetst ", laten de Fransen volgens een van hun mooiste spreekwoorden weten en dat lijkt me een goed begin van deze Putter, omdat daarmee de ongenuanceerde kritiek, die zo nu en dan de kop opsteekt, afdoende is behandeld.

In een poging de gemeenteraad beter te laten functioneren hebben de leden onlangs een avondlang het debatteren kunnen beoefenen. Dat was een dolle avond met veel gelach en rolwisselingen en na afloop het gevoel dat de debatvaardigheid aardig was opgekrikt. Maar ja, in de praktijk zou moeten blijken of er van de training ook hoorbare resultaten te registreren zouden zijn. Want daar gaat het toch maar om. Nou, dat viel bitter tegen. Een paar vergaderingen verder weten we nu, dat de avond als verloren moet worden beschouwd, omdat dit mooie initiatief in het geheel niets heeft uitgehaald. Geld voor niets uitgegeven, iedereen is terug in de rol, die hij ook daarvoor vervulde; vastgepinde meningen, veel zwijgen ook, weinig verbale vaardigheid en al helemaal niet luisteren naar elkaars argumenten.

Maar geen nood, deze week, na een jaar nieuw gemeentebestuur, keken in een speciaal belegde vergadering de raadsleden opnieuw naar zichzelf en hun onderlinge verhoudingen. Relatie raad <-> college, rol van de burgemeester, relatie raad <-> ambtelijk apparaat, gebruik van de rondvraag, dat soort dingen, die voor de bedrijfsvoering van belang zijn. Ook nu weer een gezellige avond, waar af en toe zeer juiste opmerkingen werden geplaatst, maar waar we gezien het verleden best vraagtekens bij mogen zetten. Zicht op verbetering werd niet of nauwelijks geboden en dat zoiets dringend noodzakelijk is weet iedereen, die regelmatig de raadsvergaderingen beluistert of bezoekt.

Saai, geen dialoog, geen debat, zeggen de raadsleden van Dorpsbelangen Wijdemeren als ik ze een oordeel vraag. En nog altijd de ellende dat de coalitiepartijen blind achter het college aanhollen alsof er geen sprake zou zijn van dualisme.

" Dualisme bestaat niet in Wijdemeren " herinner ik me nog altijd als een fantastische uitspraak van de CDA-fractievoorzitter en zolang het conservatieve CDA de dienst uitmaakt blijven de ramen en deuren op het nachtslot.

De twee Dorpsbelangen partijen die het goed doen in de raad, maar wel in de oppositie zitten, hebben toch last van een mild soort cordon sanitaire, hetgeen de uitspraak begrijpelijk maakt, dat je als Dorpsbelangen beter nee kunt zeggen om er een ja doorheen te krijgen.

En zo blijft alles, ondanks goedbedoelde pogingen bij het oude.

Trekken aan een dood paard loont niet.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
12 gr.
windkr. 4