WIJDEMEERSE WEBKRANT
Grond Venenburg vervuild
Nederhorst den Berg , do 10 mei 2007

Het blijkt dat een deel van de grond onder de nieuwbouwwijk Venenburg vervuild is. Wijdemeren spreekt maandag met de betrokken toekomstige bewoners.

Historische vervuiling

In een stuk van Simone Stevens in de Gooi- en Eemlander van vandaag staat dat een gedeelte van de grond onder de nieuwbouwwijk Venenburg in Nederhorst den Berg vervuild is. Dat leidde tot beroering onder de adspirant kopers. De uitvoerder van Van Mourik stelt dat de vervuiling wel meevalt. Het zou gaan om historische vervuiling, resten van de open haard en wat olie met een doorsnede van een halve meter.

De gemeente spreekt van "zware vervuiling". De vervuilde grond moet worden afgegraven tot 1 meter 75 diep en daarna opgeruimd. Van Mourik denkt dat de vervuilde grond eind deze week zal zijn afgevoerd. Daarna kunnen er gewoon vijvers en zwembaden worden aangelegd. Het opruimen van de vervuilde grond levert geen vertraging in de bouw op, aldus Van Mourik.

Schoongrondverklaring

Bij de aan- en verkoop van een pand en/of grond hoort sinds een aantal jaren (na Lekkerkerk en andere milieuschandalen) een z.g. schoongrondverklaring. Daarmee wordt de nieuwe eigenaar gevrijwaard van problemen bij het gebruik van de grond en is hij er zeker van dat zijn pand geen waardedaling zal ondergaan vanwege het naderhand ontdekken van vervuiling onder zijn pand.

Een woordvoerder van de gemeente Wijdemeren verklaart in het stuk in de G&E dat een "schonegrondverklaring" als zodanig niet bestaat. Wel krijgen de toekomstige bewoners een rapport waarin zal staan dat de grond gesaneerd is en dat de grond schoon is, waarmee het effect hetzelfde is.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
19 gr.
windkr. 5