WIJDEMEERSE WEBKRANT
Horecanota Wijdemeren
Wijdemeren, vr 8 juni 2007

Meer mogelijkheden voor horecaontwikkeling in Wijdemeren, met inachtneming van de leef- en woonomgeving. Dat is de kern van de horecanota.

persbericht

Nieuw horecabeleid: meer kansen voor horeca

Meer mogelijkheden voor horecaontwikkeling in Wijdemeren, met inachtneming van de leef- en woonomgeving. Dat is de kern van de Horecanota Wijdemeren die op 31 mei door de gemeenteraad is vastgesteld. De nota maakt duidelijk wat de gemeente op horecagebied wil en wat er volgens - veelal landelijke - regelgeving kan en mag.

Met dit horecabeleid schept de gemeente meer duidelijkheid voor horecaondernemers. Door brancheorganisaties is hier nadrukkelijk om gevraagd. Tegelijkertijd wil de gemeente haar visie op toekomstige ontwikkeling van horeca in Wijdemeren schetsen. Horeca is belangrijk voor het voorzieningenniveau, de werkgelegenheid en voor recreatie en toerisme: terrassen en restaurants zijn belangrijke trekkers en pleisterplaatsen voor toeristen en recreanten.

De horecanota biedt tevens een overzicht van alle regels en voorschriften die van toepassing zijn op horecabedrijven en waar de gemeente op moet toezien. Zodoende weten ondernemers waar ze rekening mee moeten houden. Zo is bijvoorbeeld beschreven wat er komt kijken bij het overnemen van een bestaand horecabedrijf. Aan de wijze waarop de gemeente handhaaft is apart aandacht besteed. Ook is een rubriek met meest gestelde vragen opgenomen en een integrale werkwijze van dienstverlening - het zogeheten horecaloket - ingevoerd. Waar mogelijk zijn administratieve lasten verlicht of geschrapt. Zo kunnen horecaondernemers nu meerdere ontheffingen voor incidentele festiviteiten in één keer aanvragen. Met deze maatregelen zijn nagenoeg alle kritiekpunten uit het Horecakompas uit 2005 van Koninklijke Horeca Nederland en de Kamer van Koophandel ondervangen. Met beide organisaties en de horecabranche in Wijdemeren zal bovendien jaarlijks overleg worden gevoerd.

Met de horecanota is er sprake van een fundamentele beleidswijziging. Waar voorheen het beleid ten aanzien van horeca consoliderend was, wordt nieuwe horeca nu meer ruimte gegeven. Uiteraard moet te allen tijde rekening worden gehouden met de inpasbaarheid in de omgeving en regelgeving op het gebied van milieu - en openbare orde. Voor de ruimtelijke inpasbaarheid wordt in overleg met de sector een zonering ontwikkeld. Deze moet duidelijk maken waar welke functies en activiteiten op het gebied van horeca, toerisme en recreatie wenselijk zijn en elkaar kunnen versterken.

De beleidswijziging is onderdeel van de ambitie om toerisme en recreatie in Wijdemeren te versterken. Het dorpscentrum in Loosdrecht, het toekomstige Watersportfestival, het aanleggen van recreatieve verbindingen en voorzieningen voor oeverrecreatie maken ook deel uit van deze ambitie.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
30 gr.
windkr. 2