WIJDEMEERSE WEBKRANT
Motie van Akeuring strandt
Wijdemeren, vr 1 juni 2007

Het gaat niet goed met het beheer van de financiën van Wijdemeren. DBW probeerde dat met een motie van afkeuring tegen wethouder Wim Lorjé kracht bij te zetten.

Kritische raad

Wethouder Wim Lorjé van financiën vond gisteren een zeer kritische raad tegenover zich. De aanleiding was het grote negatieve verschil in de financiële huishouding tussen de najaarsnota van eind 2006 en de jaarrekening over 2006 die een negatief saldo van ruim een half miljoen euro te zien gaf. Die kritische houding werd versterkt door het feit dat de voorjaarsnota van 2007, die ook in deze raad behandeld werd, eveneens een negatief beeld te zien geeft.

Fluctuaties onacceptabel

Alle partijen drongen aan op maatregelen om het budgetbeheer en de rapportage daarover te verbeteren. Ook de informatievoorziening van de raad over de financiën werd door alle fractie van de nodige kritische kanttekeningen voorzien. Gert Zagt (DBL) gaf aan dat er weliswaar nuanceringen zijn aan te brengen in het kritische ordeel, maar hij noemde de grote fluctuaties niet acceptabel. René Voigt (DBW) verklaarde dat de wethouder volgens die partij een motie van wantrouwen verdiend had, maar was bereid om dat af te zwakken tot een motie van afkeuring, omdat de wethouder er nog niet zo lang zit.

Motie

De motie van afkeuring, ingediend door DBW, ging over drie punten.

  • De jaarrrekening 2006 sluit met een tekort van € 543.000
  • Het colege heeft geld uitgegeven buiten de begroting om.
  • Het college heeft de gemeenteraad hierover niet geïnformeerd.

Hoewel de coalitiepartijen (VVD, PvdA, GL en CDA) ook zeer kritisch waren over de gang van zaken, ging de motie hen te ver en steunden zij deze niet.

Communicatie onvoldoende

Wethouder Wim Lorjé gaf toe dat "de communicatie onvoldoende was geweest" en "dat er onvoldoende budgetbeheer had plaatsgevonden". Inmiddels zijn er maatregelen genomen om overschrijdingen te signaleren en zijn de aanbevelingen van de accountant op dat vlak integraal overgenomen. De ingediende motie van DBW noemde hij "jammer". Besparingen op het ambtelijk apparaat, zo verklaarde hij, zijn uitgesloten, omdat de organisatie al "tot op het bot uitgebeend is".

Schorsing

DBL had een schorsing en intern beraad nodig om een standpunt over de motie vast te stellen. Omdat dat beraad in de zaal achter de tafel plaatsvond was de worsteling van DBL te zien. Na enkele minuten kwam het verlossende woord van Gert Zagt. DBL steunde de motie. Niet uitsluitend op grond van het verschil tussen de najaarsnota 2006 en de jaarrekening 2006, maar ook omdat de voorjaarsnota 2007 wederom problemen met de financiën te zien geeft. DBL is bang voor een "superverhoging" van de OZB als het zo door gaat. Voor DBL aanleding om de motie te steunen, De motie werd bij stemming verworpen met vijf tegen veertien stemmen.

Boodschap duidelijk

De boodschap van de hele raad aan de wethouder was glashelder. Er moet verbetering komen in het beheer van de begroting en de informatievoorziening aan de raad daarover. Bovendien moet er uiterst zorgvuldig en terughoudend worden omgesprongen met het uitgeven van geld dat niet begroot is.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 3