WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kunstgras en Kleedkamer
Wijdemeren

Inhaalsslag 14 juni t/m 30 juni 2007. Nr. 5

Artikel van de hand van Herman Stuijver

Positief nieuws voor voetbalclubs
Kunstgras voor Loosdrecht en kleedkamers voor 's-Graveland

door: Herman Stuijver

WIJDEMEREN - Vanaf het begin zat de stemming er goed in tijdens de commissievergadering Maatschappelijke Zaken. Dat had natuurlijk vooral te maken met de beschuit met muisjes die griffier Baerte de Brey uitdeelde ter gelegenheid van de geboorte van zijn zoon Floris, maar al snel bleek dat twee Wijdemeerse voetbalverenigingen ook positief waren over de besluiten van de politici. Al moet S.V. 's -Graveland nog een jaar wachten en kan S.V. Loosdrecht direct aan de slag.

Namens Loosdrecht gaf Ferdinand Mol een kort historisch overzicht van de noodzaak voor een kunstgrasveld voor zijn club op het Hallinckveld. Omdat de steeds groter wordende club met een groeiende jeugdtak te weinig velden heeft, werden de huidige velden te zwaar belast. Op een normaal grasveld kun je maximaal 300 uur per jaar spelen, op een kunstgrasveld zo'n 1500 uur. Je hebt dus veel meer gebruiksmogelijkheden. Een kunstgrasveld is dus dringend noodzakelijk. De leden van de vereniging dragen zelf 7000 euro bij, door een contributieverhoging van 10%. Aan het slot van zijn betoog drong Mol aan op een snel besluit, zodat men deze week al kan beginnen met de aanleg en op 1 september de bal kan rondspelen op het kunstveld.

Het kunstgrasveld komt op de plek van het huidige trainingsveld, buiten het complex is niet haalbaar. De goedkoopste offerte is van CSC, die het voor 375.000 euro neerlegt. De gemeente is eigenaar die het verhuurt aan de voetbalclub voor ruim 23.000 per jaar (voor alle vier de velden). Hiermee is de 250.000 gedekt, de rest wordt betaald door de gemeente. De vereniging kan de extra huurlast dragen door een contributieverhoging van 7000 euro en door een onderhoudsovereenkomst waarvoor ze ook geld krijgt van de gemeente.

Hoewel er nog enige onduidelijkheid was over de cijfers, gingen de politieke partijen akkoord met het voorstel. Er waren vragen over de harmonisatie van de huren bij de diverse sportclubs, want het is duidelijk dat de ene vereniging meer betaalt dan de ander. En dat een andere club er meer voor terugkrijgt. Dat gaf wethouder Nelleke Schenkkan ook toe, zij blijft streven naar gelijke behandeling. Maar dat kan nog wel even duren. VVD - woordvoerder Van Balen wilde de huur geleidelijk laten oplopen zodat de club over 15 jaar niet voor een onverwachte verrassing komt te staan. Hij kreeg geen steun voor een indexering..

Officieel moet de raad het voorstel op 5 juli bekrachtigen, maar Loosdrecht mag deze week aannemer CSC al de opdracht geven om te beginnen. De aanwezige bestuursleden van de oranje voetballeeuwen toonden hun blijdschap met een krachtig applaus richting politiek.

Elementenbouw voor SV 's-Graveland

Of Joop Glijn, de alom tegenwoordige voorzitter van SV. 's-Graveland, ook echt blij was, kon niet aan 's mans gelaat worden afgelezen. Eén ding stond na afloop van de vergadering vast: de oude, bijna gevaarlijke kleedkamers van de blauw- witten worden niet gerenoveerd. Zeer waarschijnlijk bouwt de firma Snel prefab kleedkamers voor ruim 2 ton, oplopend met alle kosten tot ongeveer 300.000 euro. Ook zeker is dat de bouw in de zomer van 2008 zal aanvangen, zegde wethouder Wim Lorjé toe.

Verder wilde de wethouder niet teveel prijsgeven. Wat voor materialen er gebruikt worden, hoe hoog exact de diverse offertes waren en tot hoever het college wilde gaan in financieel opzicht, waren allemaal vragen van raadsleden waar Lorjé niet op in wilde gaan. Alle partijen waren redelijk tevreden met deze optie. Alleen Dorpsbelangen Wijdemeren bleef vasthouden aan nieuwbouw door Goldewijk, die dat voor 360.000 euro kan doen. Want Ria Hennis vond 'portacabins' een armzalige oplossing. Haar werd echter verzekerd dat elementen - of - prefab - bouw niets te maken heeft met de genoemde hokjes. Esther Luyer van het CDA probeerde nog te achterhalen of nieuwbouw echt wel bijna twee keer zo duur moet zijn als elementenbouw, maar ook zij ving bot bij Lorjé.

Niet op 1 september zoals voorzitter Karssemeijer vroeg, want 'in de zomertijd wordt er nu eenmaal minder hard gewerkt' ontglipte de wethouder, maar zo spoedig mogelijk daarna is meer bekend over de 's-Gravelandse kleedaccommodatie.

bron
H. Stuijver
foto
---
auteur
H. Stuijver
editor
Rik Jungmann