WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kleurrijk Stad en Land
's-Graveland, ma 30 juli 2007

In augustus en september kunt u in Galerie Wijdemeren genieten van een verzameling stadsgezichten en landschappen van rond 1800 tot nu.

persbericht

Verkoop - Expositie: "Door Kleurrijk Stad en Land"

In de maanden Augustus en September kunt u in Galerie Wijdemeren genieten van een prachtige verzameling stadsgezichten en landschappen van rond 1800 tot nu. Schilderijen van o.a. Haagse, Larense en Kortenhoefse meesters uit de 19 e en 20 ste naast werken van een aantal toonaangevende hedendaagse kunstenaars.

Bij uw bezoek aan de galerie treft u een met zorg samengestelde collectie aan van ruim honderd schilderijen, waarin werk van een aantal belangrijke schilders aan bod komt. Allen, schilders die de titel "Door kleurrijk Stad en Land" volop eer aan doen met hun indrukwekkende composities van brede landschappen, weidse luchten, bijzonder treffende lichteffecten en wolkenformaties die vaak prachtig het silhouet van het landschap onderstrepen tot aan de vaak prachtig gedetailleerd weergegeven bedrijvigheid van het stadse leven. Kortom allemaal ingrediënten die garant staan voor wederom een indrukwekkende verkooptentoonstelling.


Hans van Moerkerken, olie op paneel, plein air schilderij
van de bollenvelden bij Lisse, Voorhout.

Mooie stemmig geschilderde Amsterdamse stadsgezichten uit het begin van de twintigste eeuw zijn er bijvoorbeeld van de hand van Jan Korthals, Cornelis de Bruin en de kunstschilder M.H.Mackenzie, die een groot deel van zijn leven in Hilversum heeft gewoond en gewerkt.

Ook werk uit de 19 de eeuwse Romantiek wordt tentoongesteld. U treft onder meer een fraai zonnig zomerlandschap aan van Charles Leickert , de beroemdste leerling van Andreas Schelhout. En van tijdgenoot Adrianus Eversen, die les kreeg van Cornelis Springer, zijn een paar zeldzame werken vertegenwoordigd.

Natuurlijk kunt u ook weer genieten van diverse werken van de schilders uit Kortenhoef en omgeving. Waaronder een fraai schilderwerk van Louis Stutterheim bijvoorbeeld: Hollandse koeien in het grazige groene gras. Een werk, dat opvalt door de schoonheid van de eenvoud. Allerlei wisselende tinten groen worden op het doek tot één bijzonder geheel gecomponeerd. Verder worden er diverse werken van Bernard van Beek en werk van Paul J.C. Gabriël tentoon gesteld. Gabriël en Van Beek werkte enige tijd samen in de landelijke omgeving van Kortenhoef en 's-Graveland. Van Victor Bauffe, vriend en leerling van J.H. Weissenbruch, de bekendste Haagsche scholer, tonen wij u een prachtig, stemmig polderlandschap. Bauffe en Weissenbruch trokken er ook vaak samen op uit in het Kortenhoefse polderlandschap. Als geboren en getogen Kortenhoever mag het werk van Anton Smeerdijk natuurlijk niet ontbreken in deze collectie. Werken als "De Klapstraat in Vreeland", "Gezicht op Vreeland" en "De Stichtse Kade in 's-Graveland" zijn zo heerlijk herkenbaar. Ditzelfde geldt voor het kleurige schilderij van Karel Willerding "De Vaart aan het Zuidereinde met het gezicht op de Smitsbrug in 's-Graveland". En zijn er weer enkele impressies van het veelzijdige oeuvre van de "Knikkers" te zien. Aris Knikker werd als bewonderaar van de Haagse School ook geïnspireerd door Weissenbruch. Zijn werk geleek op een gegeven moment zo goed, dat het vaak ook wel vervalst werd tot werk van Weissenbruch. Verder zijn er diverse werken van de in Nederhorst den Berg geboren J.J.C. Spohler vertegenwoordigd.

Uit de Larense hoek is er werk te zien van o.a. David Schulman, Anton Mauve, Frans Langeveld en Cornelis Vreedenburgh. Mauve schilderde vaak landschappen gestoffeerd met schapen of oer Hollandse gevlekte koeien. Hij bracht indertijd zijn schilderstechnieken over aan zijn inmiddels wereldberoemd geworden neef, Vincent van Gogh, die zijn leermeester zeer bewonderde.

Op de website vindt u een volledig overzicht van de in deze expositie vertegenwoordigde schilders. Voor meer info surft naar www.galeriewijdemeren.nl

Galerie Wijdemeren is gevestigd aan het Zuidereinde 68a te 's-Graveland. De galerie is ieder weekend geopend, van 13 tot 17 uur. Voor afspraken: J.Schipper, T06-41277246.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 4