WIJDEMEERSE WEBKRANT
Land en Bosch naar NatMon
's-Graveland, di 4 december 2007

Natuurmonumenten heeft het landgoed Land en Bosch in 's-Graveland gekocht. Het landgoed werd al lang aangeboden door de Christengemeenschap.

persbericht

Land en Bosch onder beheer van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft een nieuwe "s-Gravelandse Buitenplaats in bezit gekregen. Het landgoed Land en Bosch maakt deel uit van een aangesloten strook landgoederen en buitenplaatsen in de gemeente Wijdemeren.

Sinds 2000 heeft Natuurmonumenten de mogelijkheden onderzocht dit landgoed te verwerven. De vorige eigenaar het landelijk kerkgenootschap De Christengemeenschap was er veel aan gelegen dat het landgoed in goede handen zou komen en zocht al jaren naar een geschikte eigenaar.

Krijn Jan Provoost, regiodirecteur Noord Holland en Utrecht: "We zijn blij dat we dit landgoed ook voor de toekomst hebben veiliggesteld. Natuurmonumenten garandeert dat natuurwaarden en de cultuurhistorische waarde behouden blijft. Het terrein zal herontwikkeld worden, er wordt een eigenaar gezocht voor de gebouwen en het omringende park wordt toegankelijk voor publiek."

Het landgoed van 3,66 hectare bestaat uit een hoofdgebouw, diverse bijgebouwen en een historische theekoepel. De parkachtige tuin is het resultaat van een rijke cultuurhistorische traditie. Verschillende stijlelementen uit diverse periodes zijn nog herkenbaar, afgewisseld met bosjes en verschillende beplantingsgroepen en een oud bosgedeelte. Het beheer van Natuurmonumenten zal erop gericht zijn verloren landschapselementen terug te brengen en het leefgebied voor de aanwezige dieren te optimaliseren.

Nadat het park is opgeknapt zal het toegevoegd worden aan de wandelroute over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen.

De aankoop werd mogelijke gemaakt door de provincie Noord Holland en het ministerie van LNV.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
9 gr.
windkr. 3