WIJDEMEERSE WEBKRANT
Foute Aanbestedingen?
Wijdemeren, di 4 december 2007

Wijdemeren is, samen met andere gemeenten, voor de rechter gedaagd door MKB Nederland. De regels voor aanbestedingen zouden zijn overtreden.

MKB Nederland is naar de rechter gestapt om zestien gemeenten en twee gewesten in Utrecht en Noord-Holland aan te klagen voor het schenden van aanbestedingsregels. Het gaat daarbij om het samenvoegen van kleinere opdrachten tot een grote aanbesteding waardoor kleine bedrijven geen kans hebben om in te schrijven. Door deze handelwijze is het aantal opdrachten aan kleine bedrijven (tot 250 man personeel) sinds 1977 teruggelopen met de helft.

Onderhands en bevriend

MKB Nederland opende een klachtenlijn, na de discussie over aanbestedingen in Den Haag op rijksniveau, waar bevriende bedrijven zonder aanbesteding, onderhands, opdrachten kregen. In totaal zevenhonderd bedrijven klaagden over de manier van aanbesteden van de overheid. In de regio gaat het om Hilversum, Blaricum, Bussum, Huizen, Laren, Muiderberg, Naarden, Wijdemeren en het Gewest Gooi- en Vechtstreek.

Op de website van MKB Nederland staat: "MKB-Nederland kiest ervoor om achttien kleinere gemeenten aan te pakken omdat daar de wet willens en wetens wordt overtreden. In andere gevallen is er ook vaak sprake van onwetendheid en onbekendheid met de eigen aanbestedingsregels."

Schoonmaak

Recent ontstond ophef over de aanbesteding van schoonmaakwerkzaamheden bij een aantal gemeenten, waaronder Wijdemeren, die bij de aanbesteding samenwerkten. De Tomin Groep protesteerde hevig gedurende de door de gemeenten gevolgde procedure.

bron
WWK/G&E/MKB
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
nat
9 gr.
windkr. 6