Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Pieternel kreeg een Lintje

Kortenhoef, 5 oktober 2006

Vanavond om half negen kreeg Pieternel Poelman uit handen van burgemeester Don Bijl een lintje. Zij werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Nietsvermoedend luistert Pieternel naar burgemeester Don Bijl.

De muziek moest even wachten, want voorafgaand aan het concert van Kunst aan de Dijk in het Oude Kerkje aan de Dijk was er een volslagen onverwacht optreden van burgemeester Don Bijl. Hij sprak Pieternel Poelman (88) toe en somde haar vele verdiensten als vrijwilliger op. Al vijfentwintig jaar op iedere tentoonstelling van Kunst aan de Dijk, waar zij boeken verkoopt zoals niemand anders dat haar nadoet. Met een vriendelijk woord en een glimlach overreedt zij bezoekers om toch maar de beurs te trekken en een boek mee naar huis te nemen. Ook houdt zij het archief van Kunst aan de Dijk nauwgezet bij en levert zij, waar nodig, andere hand- en spandiensten.

Voor zeer veel Kortenhoevers is Pieternel een bekende verschijning. Een kleine lieve vrouw met de kanten kraag die voor iedereen altijd een vriendelijk woord heeft. Iedereen die wel eens een tenstoonstelling in het Kerkje heeft bezocht of een verkooptentoonstelling van Carole Denninger in de Oude School, heeft haar wel eens gezien en gesproken.


Het moment waarop het kwartje viel. Stomverbaasd en
met open mond hoort Pieternel dat zij een lintje krijgt.

Volkomen Onverwacht

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding was perfect geheim gehouden. Voorafgaand aan het concert had zij geen flauw idee wat er stond te gebeuren. Na een inleiding over Kunst aan de Dijk, waarbij er bij haar nog geen lampje ging branden, gaf de burgemeester een beschrijving van een specifieke vrijwilliger. Het kanten kraagje in de toespraak deed het kwartje vallen. De mond van Pieternel viel letterlijk open van verbazing toen zij hoorde dat zij een Koninklijke Onderscheiding opgespeld zou krijgen.


Don Bijl: "Ik moet voorzichtig zijn met het kanten kraagje."

Na het opspelden van het lintje door burgemeester Don Bijl kreeg Peternel Poelman een welverdiend uitbundig applaus van de bomvolle kerkzaal.


Oud-burgemeester Wim Kozijn van 's-Graveland feliciteert Pieternel.

Vice-voorzitter Anne Wertheim feliciteert namens Kunst aan de Dijk.

Zie ook:

Pieternel in de G&E (25 mei 2002)

Persbericht

Hieronder treft u het officiële persbericht aan dat de gemeente Wijdemeren onder embargo eerder verspreidde.

Persbericht

Lintje voor mevrouw P. Poelman uit Kortenhoef

Mevrouw P. Poelman uit Kortenhoef heeft op donderdagavond 5 oktober 2006 uit handen van burgemeester Bijl een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat zij zich al 25 jaar als vrijwilliger inzet voor de Kortenhoefse Stichting Kunst aan de Dijk. Ze kreeg de versierselen opgespeld voorafgaand aan een concert georganiseerd door de stichting in het Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk.

Mevrouw Poelman (88) levert als vrijwilligster sinds 1981 een belangrijke bijdrage aan het werk van de Stichting Kunst aan de Dijk. Zij is al die jaren zeer actief geweest en beschikt over een grote wilskracht en een zeer positieve instelling. Ook nu zij inmiddels op hoge leeftijd is, zet zij zich onverminderd voor de Stichting in. De Stichting Kunst aan de Dijk, die dit jaar 25 jaar bestaat, heeft als doel de belangstelling van de bevolking voor kunst te stimuleren ondermeer door het organiseren van kunstboekenbeurzen, exposities van schilderijen, concerten en literaire avonden. Mevrouw Poelman is al 25 jaar algemeen assistente en tevens boekverkoopster tijdens de jaarlijkse expositie. Ook is zij de grote promotor van de activiteiten van de Stichting. Daarnaast heeft mevrouw Poelman het archief van de Stichting opgezet en houdt dit nog steeds bij.

Vincent van Gogh

Naast haar activiteiten voor de Stichting Kunst aan de Dijk heeft mevrouw Poelman zich in de jaren tachtig ingezet voor het Van Gogh museum en heeft zij met name de jeugd geïnteresseerd voor dit museum en het leven van Vincent van Gogh.

Kwalificatie

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert mevrouw Poelman als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Harde wind 14º Naar volgende bericht