WIJDEMEERSE WEBKRANT
Begrotingsdebat deel ll
Wijdemeren, 9 november 2006

Deel twee van de begrotingsbehandeling werd in een verslag beschreven door Herman Stuijver. Dit keer ook voor de WWK.

Wij bedanken Herman Stuijver heel hartelijk voor zijn medewerking.

Overgrote meerderheid akkoord met begroting
Raad wil voorlopig geen 11% ozb – verhoging

door: Herman Stuijver

Na de eerste ronde van de algemene beschouwingen van Wijdemeren was het de vraag hoe de coalitie zich zou redden. Er waren twee problemen die een goedkeuring van de begroting 2007 in de weg stonden. Behalve de PvdA was de gehele raad tegen het collegevoorstel om de onroerend zaakbelasting met 11% te laten stijgen. B&W daarentegen hadden bij monde van wethouder Lorjé laten weten dat ze de dekkingsvoorstellen van diverse fracties onvoldoende vonden.

Een patstelling die alleen doorbroken kon worden na het sluiten van compromissen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er op de woensdagmiddag een paar lange schorsingen tijdens de vergadering plaatsvonden. In allerlei kamertjes, hoeken en gaten waren raadsleden en collegeleden druk aan het overleggen over de cijfertjes teneinde elkaar tegemoet te komen. Aan het eind van een lange middag onderhandelen, vormde de coalitie weer een gesloten front en stemde samen met de PvdA en met oppositiepartij Dorpsbelangen Wijdemeren vóór de programmabegroting, zonder verhoging van de ozb met 11% en met een structureel tekort tot 2010. Alleen Dorpsbelangen Loosdrecht stemde tegen.

Lorjé keurt tegenvoorstellen af


Gert Zagt (DBL): Gedegen werk

De tweede termijn van de begroting begon met een doorwrocht betoog van financieel wethouder Wim Lorjé van de VVD, waarin hij zijn mening gaf over de dekkingsplannen van diverse partijen in de raad. Als je niet akkoord gaat met een belastingverhoging, zul je tenslotte een andere manier moeten vinden om het tekort teniet te doen. Hoewel Lorjé zijn waardering uitsprak voor het gedegen werk van Gert Zagt van Dorpsbelangen Loosdrecht, vond hij zijn alternatieve begroting in het algemeen onverantwoord. DBL zou maar liefst 1 miljoen willen putten uit de reserves. “ Het is geen solide basis, er zijn teveel onzekere aannames en er is een tekort van 350.00 in 2011”, vatte de VVD’er aan het eind samen.


College van B&W: "Waardering, maar geen solide basis."
Links wethouder Wim Neef, rechts wethouder Wim Lorjé.

De financiële wijzigingen die de andere oppositiepartij, Dorpsbelangen Wijdemeren, te berde had gebracht, noemde Lorjé ‘niet uitgebalanceerd’. Hier spitste de discussie zich toe op ruim 6 ton op de post ‘bestemmingsplannen’, waarvan DBW-voorman René Voigt zich afvroeg of dat niet teveel was. De dekkingsvoorstellen van CDA, VVD en GroenLinks maakten de wethouder ook niet echt blij, hij noemde een aantal punten niet voldoende structureel. Als dit voorstel ongewijzigd zou worden aangenomen, dan vreesde Lorjé een controle van de provincie. Toch werden een aantal ideeën van CDA- fractievoorzitter Betske van Henten c.s wel overgenomen. Het college moest ook wel, want het ging hier tenslotte om haar eigen coalitiepartners.


VVD-woordvoerder Michiel van Balen.

Tot grote ontsteltenis van vriend en vijand kwam VVD-woordvoerder Michiel van Balen plotseling op de proppen met een plannetje om Wijdemeren wat rijker te maken. Bijna achteloos somde hij op: een verhoging van de paspoort- en rijbewijsgelden, een verhoging van de toeristenbelasting met 10%, invoering van forensenbelasting en het uitbesteden van de aan-en verkoop van gronden. Bij elkaar extra baten voor bijna 450.000 euro. “ De VVD maakt een metamorfose mee”, zei Gert Zagt “ zo opeens met dit plan, alsof dit geen lastenverzwaring voor de burger is”. Ook de andere partijen waren niet bepaald gecharmeerd van deze VVD-oprisping.

Discussie onderling

Vervolgens gingen de partijen met elkaar in debat. Dat ging voornamelijk over het schuiven met posten. Terecht merkte een woordvoerder van het CDA op dat het wel heel weinig over beleid en plannen ging, dat het geld de overhand had. Waarop Voigt repliceerde, dat de inhoud van de plannen pas later aan de orde komt in de raad.


DBW topoverleg. Links fractievoorzitter René Voigt, midden oud-wethouder van financiën Co de Kloet, rechts DBW voorzitter Wiet van den Brink.

Er waren een aantal kernpunten in de discussie. Vrijwel alle partijen vonden dat de ‘watermanager’ echt onontbeerlijk is voor een gemeente met zoveel blauw en groen. Daarop kon niet worden bezuinigd. Ook op extra geld voor de minima mocht niet worden beknibbeld, alleen de oppositiepartijen DBL en DBW waren niet bereid daar meer geld voor uit te geven. Behalve GroenLinks waren de partijen het erover eens dat wethouder Schenkkan haar ambities om meer uitkeringsgerechtigden aan een baan te helpen met het reïntegratiebeleid wel wat mocht aanscherpen. Nu wil men streven naar 10 banen en 15 stageplaatsen.
Allemaal leuk en aardig, maar het echte onderhandelen over wijzigingen in de begroting vond grotendeels achter gesloten deuren plaats. Tijdens twee lange schorsingen die zeker twee uur duurden, trokken de coalitiepartijen in wisselende samenstelling en het college zich terug om het compromis van de begroting voor te bereiden. Dat had natuurlijk in het openbaar besproken kunnen worden.

De ontknoping

In het laatste uur kwamen er vele moties en amendementen aan de orde. Voor een niet – ingewijde viel het niet mee om uit de mêlee van voorstellen en getallen nog het overzicht te bewaren.

Het allereerste amendement ( wijziging op begroting) gaf direct duidelijkheid voor de coalitie, want hiermee kon ook de PvdA zich verenigen. Op de kapitaalslasten van Westerveld wordt bespaard, de gelden van de Bank Nederlandse Gemeenten worden anders verdeeld en nog een paar verschuivingen. Wethouder Lorjé gaf namens het college aan dat hij moest toegeven aan de politieke realiteit, dit was een eis van de coalitiepartijen. Weliswaar geen sluitende begroting, maar ook geen verhoging van de ozb-belasting. “ Als er niet meer bezuinigingen worden gevonden in 2007 en als de andere besparingen die men vandaag zal voorstellen, niet worden gevonden, dan is verhoging van de ozb in 2008 onvermijdelijk”, zei de wethouder.

In het dekkingsvoorstel van de coalitie wordt er de komende jaren met een tekort afgesloten, oplopend tot ruim 3 ton in 2010. Alleen DBL stemde tegen dit amendement 0, omdat men principieel zijn eigen begroting met een lijst van afzonderlijke amendementen in stemming wilde brengen.
Om het batig saldo iets op te krikken, werd de VVD-motie om de toeristenbelasting met 10% op te hogen naar 500.000 euro aangenomen, alleen DBW stemde tegen.

Ook nam het college het voorstel over om een onderzoek te doen naar forensenbelasting, dit kan 75.000 opbrengen voor Wijdemerens schatkist. Forensenbelasting is bestemd voor al die mensen die in tuinhuizen binnen Wijdemeren wonen, maar geen inwoner van onze vijf dorpen zijn. Die moeten gaan betalen voor hun woongenot in de blauw-groene parel van Nederland.

VVD–moties om de subsidies weer eens te controleren, om SV Loosdrecht met twee grasvelden te subsidiëren in plaats van het gevraagde kunstgrasveld à € 125.000,-- en om elke vacature in de commissie te bespreken, werden alleen door de liberalen zelf gesteund.

Rond half zeven ging de raad dus akkoord met de begroting 2007, zonder ozb-verhoging van 11% (wel 1,5 %) en zonder een structureel sluitende begroting. Alleen Dorpsbelangen Loosdrecht stemde tegen.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
H. Stuijver
foto
D. van Essen
auteur
H. Stuijver