Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Radiobestuur schorst Redactie

Wijdemeren, 27 maart 2006

Het conflict tussen het bestuur van Radio Wijdemeren en de redactie van Wijdemeren Actueel heeft zich verdiept. De redactie is geschorst.

In sneltempo is de crisis bij Radio Wijdemeren verergerd. Enkele dagen geleden was er sprake van een conflict waarbij Tineke Franssen en Edward Smallenburg betrokken waren. Hen werd door programmaleider John Ligthart subjectiviteit verweten in het programma omdat zij op de kandidatenlijsten van resp. DBL en DBW stonden.

Misverstand over Verklaring

In de G&E van afgelopen donderdag zei Edward Smallenburg dat hij gisteren in het programma een verklaring zou afleggen. Smallenburg wilde uitleggen waarom de zender vorige week uit de lucht was. Het bestuur meende dat hij een verklaring over het conflict wilde geven. Daarop besloot het bestuur om de hele redactie te schorsen. De redactie zegt in de krant van zaterdag dat overleg met het bestuur onmogelijk was.

Tineke Franssen zegt in het artikel van Simone Stevens dat zij van meet af aan heeft aangegeven dat zij misschien politiek actief zou worden en heeft daarop gepeild of dat een probleem zou zijn. Dat bleek toen niet het geval. Ook toen zij op de vijfde plaats voor DBL op de lijst kwam legde zij dat aan de redactie voor, die er geen probleem mee had.

Uit de lucht

Het ging mis toen er afgelopen januari een nieuwe programmaleider, John Ligthart, door het bestuur werd aangesteld. Voor de redactie van WDM Actueel kwam deze uit de Hilversumse lucht vallen. Franssen: " Niemand wist wat zijn functie was. Hij gebruikte teksten waar de honden geen brood van lusten. De redactie heeft zich achter Edward en mij geschaard en zei te zullen stoppen wanneer wij weg zouden moeten." Volgens haar werd er toen een dictaat opgelegd dat beiden geen politiek meer mochten doen.

Amoebe

Naast de geschorste redactie zijn ook twee technici en een programmamaker zonder opgaaf van redenen door het bestuur en Ligthhart de laan uit gestuurd. Tineke Franssen beschrijft de situatie na de komst van John Ligthart afgelopen januari. Er is een anderw wind gaan waaien, er wordt niet meer gecommuniceerd met medewerkers. "Deze meneer heeft de emotionele intelligentie van een amoebe (ééncellig diertje, red.)

Volgens Ligthart is de schorsing geen straf, maar bedoeld als afkoelingsperiode. Deze week gaan kleine delegaties met elkaar in gesprek om de plooien glad te strijken. Er wordt geprobeerd om het programma weer op de been te krijgen.

Herhaling van 1999

De vergelijking met het conflict in 1999 neemt toe. Ook toen ontzegde het bestuur van de (toen nog) AROS de beide redacteuren van het zondagse actualiteitenprogramma de toegang tot de studio. Dat leidde toen tot een voortijdige stopzetting van het programma. Na enige tijd zoeken werden er nieuwe vrijwilligers bereid gevonden om hun plaatsen in te nemen.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Half bewolkt Zonnig Harde wind 17º Naar volgende bericht