Rik Jungmann

Ruud Bijlsma

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Geadopteerde Gans

Kortenhoef, 21 juni 2006

In Kortenhoef zwemt een zwanenfamilie rond met een heel bijzonder familielid. Een geadopteerde gans.

Ingezonden Bericht

De Familie Zwans

In de waterpartijen bij de Kortenhoefse wijk De Gaard zwemt een merkwaardige familie rond, bestaande uit vader en moeder zwaan, vijf jonge zwaantjes en. een gans!

De bewoners van de wijk kijken er nog nauwelijks van op, want het is inmiddels alweer bijna twee jaar geleden dat deze gans zijn soortgenoten in de vijver van het verzorgingshuis Oudergaard verliet en zich om onbekende redenen bij het zwanenpaar aansloot. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Alleen tijdens de broedperiode houden de zwanen het geadopteerde gansje een beetje op een afstand. Maar zodra de eieren zijn uitgekomen en het gezinnetje erop uittrekt zwemt de gans overal met hen mee, waarbij hij (of zij, dat weet ik niet) zich ontpopt als een extra oppas voor de kleintjes.

Het is komisch om te zien hoe de gans het beschermgedrag van de zwanen imiteert, voortdurend uitkijkt naar mogelijke gevaren en bijvoorbeeld eenden -of mensen- die te dicht in de buurt van de kleintjes komen wegjaagt. Het is net de au pair van de familie, zoals ik een bewoonster al eens treffend hoorde opmerken.

Ik weet niet of dit een heel bijzonder verschijnsel is of dat het wel vaker voorkomt. Misschien is er een bioloog of een andere deskundige die daar iets zinnigs over kan zeggen. Maar vermakelijk is het zeker wel!

Ruud Bijlsma
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Matige wind 18º Naar volgende bericht