Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Nieuwjaarsreceptie goed Bezocht

Wijdemeren, 3 januari 2006

Tijdens de nieuwjaarsreceptie hield burgemeester Don Bijl een toespraak die trots uitstraalde, maar waarin hij ook kritische noten kraakte.


Een lange rij wacht om het college gelukkig nieuwjaar te wensen.

Goed Bezocht

De receptie werd zeer druk bezocht. Iedereen met enige betrokkenheid bij de gemeente Wijdemeren, of bij één van de voormalige gemeenten, was er. Verenigingsleven, ondernemers, corporaties, maatschappelijke organisaties, individuele betrokken burgers, de pers en uiteraard, de politiek.

De sfeer tintelde enigszins in de aanloop naar de verkiezingen over twee maanden. De VVD had de kandidaten, professioneel, voorzien van naamkaartjes. Ook in zijn nieuwjaarstoespraak blikte burgemeester Don Bijl vooruit. Hij verklaarde te hopen dat de nieuwe raad zich minder bezig gaat houden met schaduwgevechten uit het verleden en meer met de blik op de toekomst.


Burgemeester Don Bijl houdt zijn nieuwjaarstoespraak.

Trots op wat bereikt is

Bijl opende met de wapenfeiten van de afgelopen vier jaar. Na een moeilijke start met 30% vacatures, minder uitkering van het rijk, invoering van het dualisme en een aantal moeilijke dossiers, ziet de situatie er nu veel rooskleuriger uit. Hij verklaarde daar trots op te zijn. "Nu weet ik natuurlijk ook wel, dat het in Nederland niet gebruikelijk is om te zeggen, dat je trots bent op de resultaten van je werk. Dat is jammer, want trots is iets anders dan zelfgenoegzaamheid. "

Geen Marktwerking

Het is zijn stellige overtuiging dat burgers gewoon goed bestuurd willen worden. Hij pleitte voor een duidelijke scheiding tussen overheid en private sector. "Wij moeten wij af van het idee, dat je marktwerking binnen de overheid moet invoeren. Binnen de overheid hoort een mentaliteit te bestaan, waarbij het algemeen belang voorop staat." Zo niet, dan zal het vertrouwen van de burger afnemen, denkt Don Bijl.

Geen geloof in Dualisme

" In ons land is het vertrouwen van de burger in de overheid en de politiek al langer een onderwerp van aandacht. Sommigen zoeken het antwoord in staatsrechtelijke hervormingen. Ook het dualisme moest hierop een antwoord geven. Ik heb daar nooit zo in geloofd, zeker niet op lokaal niveau. Burgers moeten hun aandacht over zovele zaken verdelen, dat de meesten niet aan belangstelling voor politiek en bestuur toekomen, tenzij hun eigen belangen in het geding zijn. Maar zij willen wel goed en fatsoenlijk bestuurd worden."

Als uitdagingen voor de nieuwe raad ziet hij:

  • het uitbouwen van helder en consistent bestuur;
  • het verbeteren van de klantgerichtheid door zaken goed uit te leggen, maar vooral door goed te luisteren;
  • het vormgeven van plannen in samenspraak met belanghebbenden binnen door de gemeenteraad vast te leggen uitgangspunten.

Ook zal de nieuwe raad zich moeten buigen over o.a. de positionering van Wijdemeren in de discussie over de toekomstige gemeentelijke organisatie in de regio.

"Minder ambtenaren" is populisme

Burgemeester Bijl sloot af met een wat kribbige opmerking: "Evenmin zal ik iets zeggen over die merkwaardige roep om een kerntakendiscussie of de hardnekkige en tamelijk populistische gedachte dat wij met minder ambtenaren toekunnen. Ik kan nog wel zeggen, dat het college nog deze maand de resultaten van een onderzoek naar de omvang van de gemeentelijke organisatie bekend zal maken."

(Het is de VVD die al de hele afgelopen raadsperiode stelt dat het aantal ambtenaren lager kan. DBW hamert op het voeren van een kerntakendiscussie, waarin vastgesteld wordt wat de gemeente wel en wat niet als haar taak ziet, om zo van "overbodige" taken af te komen en daar geen geld meer aan uit te geven. red.)

De volledige toespraak kunt u hier lezen. (MS Word formaat).


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil Naar volgende bericht