Rik Jungmann

Wikipedia

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Had je me maar

Wijdemeren, 11 februari 2006

Cor Koster, voorzitter van het CDA, is het oneens met DBW als die partij stelt dat de buurt en niet de gemeente met initiatieven moet komen.

Over Had-je-me-maar

Cor Koster schrijft in zijn stuk wie Had-je-me-maar was. Zijn Rapaille Partij werd in het programma Andere Tijden de oervader (1921) van de lokale belangen partijen genoemd. Had-je-me-maar eindigde erg triest. In 1931 werd hij aangereden door een auto, waar er nog niet veel van waren, en overlijdt hij, 75 jaar oud. (Meer over Had-je-me-maar, even lezen, en filmpje kijken uit Andere Tijden, echt leuk. red.)

Ingezonden Bericht

Had-je-me-maar

Dorpsbelangen Wijdemeren heeft een interessante passage in hun verkiezingsprograma. DBW vindt dat de buurt, en niet de gemeente, met plannen en ideeën moet komen. "Initiatieven en plannen ontstaan aan uw eigen tafel en niet op het bureau van ambtenaren of van wethouders". Zij vinden dan ook de recente inspraakavond over de herinrichting van de Zuidsingel in Kortenhoef een treurige gebeurtenis. Daar werd een "tekentafelprodukt" door "de strot van de burgers" geduwd. Wat DBW betreft is het nu afgelopen: men wil "geen voorgekookte plannetjes meer".

Een interessant idee. Laten we eens aannemen dat ambtenaren en wethouders inderdaad niets anders doen dan wachten op ideeën van buurtbewoners. De gemeente doet dus helemaal niets. Men zit gewoon zijn tijd uit totdat een stel mensen in een buurt met initiatieven en plannen komt. Die worden vervolgens uitgevoerd. Eventueel houdt men nog een inspraakavond, want het is natuurlijk waarschijnlijk dat andere mensen andere dingen willen. Maar dat moet niet zo'n probleem zijn, want we gaan op zo'n inspraakavond gewoon stemmen. Meeste stemmen gelden. Of het nu gaat over over de herinrichting van de Zuidsingel in Kortenhoef, of over wegenaanleg, of de uitvoering van de wet Maatschappelijke Ondersteuning, of over het verdiepingenplan (plassen uitgraven of niet?). Geen probleem: de buurt komt met initiatieven en plannen. De gemeente hoeft niets anders te doen dan in te stemmen met wat de buurt wil.

Zo'n idee is typerend voor "lokaal belang" partijen als DBW, waar kennis van de geschiedenis van onze democratie en kennis van de complexiteit van onze Nederlandse samenleving ontbreekt. Maar DBW is niet de eerste lokale partij die met vreemde ideeën komt. In 1921 slaagde de "Rapaille Partij" in Amsterdam erin de zwerver Had-je-me-maar als gemeenteraadslid te doen verkiezen. Helaas werd Had-je-me-maar wegens openbare dronkenschap veroordeeld tot een ontwenningskliniek en daarom niet toegelaten tot de gemeenteraad. Maar als hij wel was toegelaten, had hij ongetwijfeld hetzelfde soort ideeën verkondigd als DBW.

(Bron foto: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rapaille_Partij )

Cor Koster
Voorzitter CDA-Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind Naar volgende bericht