Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant/Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

College maakt balans op

Wijdemeren, 7 februari 2006

Het college van B en W heeft in een document de balans opgemaakt na vier jaar regeren. Wat is gelukt en wat niet?

Publieke Verantwoording

In een uitgebreid stuk staat de tekst van het collegeprogramma van vier jaar geleden aan de linkerkant van de bladzijde. Rechts staan de feiten van vandaag zoals die door het college ervaren worden. Sommige dingen zijn uitgevoerd, andere niet. Soms werd er zelfs meer gedaan dan afgesproken. Een publieke verantwoording van het college aan het eind van de rit. Het stuk kan hier gedownload worden (pdf formaat, 661 K ). In Het Spieghelhuys in Nederhorst den Berg werd het stuk overhandigd aan de verzamelde pers.


Wethouder Hagen licht de verantwoording toe, terwijl wethouder Neef mee leest.
Naast hem burgemeester Don Bijl en Marije Onderwaater van het Wijdemeren Journaal.

Wethouder Ties Hagen gaf een toelichting op het stuk. Daarbij refereerde hij aan de reactie van de heer Beijdorff in deze krant, waarin deze vroeg om een terugblik. "Hij wordt op zijn wenken bediend." :aldus Hagen. Hagen dacht dat Wijdemeren met de publieke verantwoording de eerste gemeente in Nederland was. Dat viel een beetje tegen. Afgelopen week legde ook het college van Rotterdam publiek verantwoording af.

Burgemeester Don Bijl maakte samen met de wethouder duidelijk dat de successen die het college geboekt heeft, niet alleen te danken zijn aan college en raad, maar zeker ook aan de medewerkers.

Van Waveren: Geen publicatie

Het bleek dat er over de publicatie een verschil van mening is ontstaan tussen Jaap van Waveren, de lijsttrekker van DBL en het college. Van Waveren stelde zich in een email aan het college op het standpunt dat B&W zich alleen mogen verantwoorden aan de raad. De uitgifte van het document direct voor de burger is in de ogen van Van Waveren verkiezingspropaganda, aldus burgemeester Bijl.

Bijl: Juist wel in het duale stelsel

Burgemeester Bijl verklaarde dat zijns inziens, juist in het duale bestel, ook verantwoording afgelegd moet worden aan de burgers van Wijdemeren. "Zoals wij dat ook doen tijdens de dorpsavonden."

Hieronder staat het persbericht waarin het college een toelichting geeft op de publicatie

Persbericht

College legt verantwoording af over afgelopen bestuursperiode

Het is precies een maand voor de 2e gemeenteraadsverkiezingen van Wijdemeren. Voor het huidige college van Wijdemeren zit deze bestuursperiode er bijna op. De afgelopen vier jaar nam het college het 'Collegeprogramma 2002 - 2006' onder de arm als 'spoorboekje'. Het college wil nu naar de inwoners verantwoording afleggen over hetgeen daadwerkelijk uit het programma is gerealiseerd, de punten die niet haalbaar bleken en de extra zaken die zijn uitgevoerd. Hiervoor heeft het college op 7 februari het document 'Verantwoording collegeprogramma 2002 - 2006' gepresenteerd in het Spieghelhuys in Nederhorst den Berg.

De totstandkoming van de fusie van de gemeenten 's-Graveland, Nederhorst den Berg en Loosdrecht tot de gemeente Wijdemeren, had in 2001 heel wat voeten in de aarde. De gemeenteraadsverkiezingen waren op 7 november 2001. In totaal namen 9180 inwoners de moeite om naar het stembureau te gaan en hun stem uit te brengen. Op basis van de uitkomsten zijn wethouder Wim Neef (CDA), Bert Nagel (CDA), Yvonne Siemons (DBL), Co de Kloet (DBW) en Ties Hagen (PvdA) op 2 januari 2002 benoemd tot wethouder. Dit gebeurde tijdens de allereerste gemeenteraadsvergadering van Wijdemeren in het voormalige gemeentehuis van Loosdrecht. Leidraad voor deze bestuursperiode was het 'Collegeprogramma 2002-2006'. De afgelopen vier jaar gaf het college uitvoering aan dit programma, onder leiding van burgemeester Don Bijl. Van wethouder Co de Kloet nam het college eind 2004 afscheid nadat de coalitie het vertrouwen in Dorpsbelangen Wijdemeren had opgezegd.

Publieke verantwoording

Nu de bestuursperiode er op zit heeft het college de behoefte verantwoording af te leggen aan de inwoners van Wijdemeren. Wat had het college aan het begin toegezegd te gaan doen? Welke punten uit het programma zijn uitgevoerd en welke niet? En welke extra punten zijn aangepakt? Het document "Verantwoording collegeprogramma 2002 -2006" beoogt hierop de antwoord te geven.

Het document is in te zien in de hal van het gemeentehuis en te raadplegen op www.wijdemeren.nl. Zoek in het Digitaal Loket op: "Verantwoording collegeprogramma". Belangstellenden kunnen ook een exemplaar laten toesturen door te bellen naar (035) 6559505. Het college hoopt dat het document voor belangstellenden een goede basis biedt om de balans over de afgelopen bestuursperiode op te kunnen maken. Het woord is nu aan alle inwoners van Wijdemeren die op 7 maart hun stem mogen uitbrengen.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht