Rik Jungmann

---

Weekblad Vecht- Amstel- en Rijnstreek
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Olievondst Loosdrecht?

Loosdrecht, 19 augustus 2006

In het weekblad Vecht- Amstel- en Rijnstreek van 17 augustus staat een opzienbarende kop: "Zeldzame olievondst onder Loosdrechtse Plassen".

Het stuk opent met de mededeling dat er in 1978 onder de Loosdrechtse Plassen olie werd gevonden. Toendertijd was exploitatie niet rendabel. De details over de vondst werden geheim gehouden.

Olie onder Derde Plas

De schrijver vervolgt dat bij onderzoek in het kader van het verdiepingenplan weer een enorme oliebel is gevonden onder de noord-westhoek van de derde plas. Met de gestegen olieprijzen is de winning nu wel rendabel. Een voorzichtige schatting is dat er 20 miljoen vaten ruwe olie liggen. Een gerenommeerd bedrijf, dat in het stuk niet bij naam wordt genoemd, zou boringen hebben verricht en met succes afgerond. Ook zou er al gestart zijn met de bouw van twee enorme milieuvriendelijke ondergrondse opslagtanks op het eiland "De Ellerman". Vanaf deze opslagtanks wordt een leiding aangelegd, naast de zandpersleiding voor het verdiepingenplan. Aan het Amsterdam-Rijnkanaal komt een overslagterminal voor de olie.

Opbrengst voor Verdiepingenplan

De opbrengsten van het zand zijn volgens het artikel onvoldoende om de kosten van het verdiepingenplan te dekken. De aanvulling zal komen van de gevonden olie.

Binnenkort wordt er meer over dit omvangrijke project bekendgemaakt, eindigt het stuk.

Het stuk werd gepubliceerd op 17 augustus. (Niet op 1 april..., dus. red. WWK)

Update 20-8-2006, 21.00: In de Nieuwsster van afgelopen week staat hetzelfde stuk als in het V-A-R Weekblad. In de NS stond echter ook de auteur genoemd. Er staat boven: "van onze correspondent J. Knikker".


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil 22º Naar volgende bericht