Rik Jungmann

---

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Te weinig Ambtenaren?

Wijdemeren, 7 augustus 2006

Berenschot deed onderzoek bij gemeenten. Minder ambtenaren betekent niet vanzelf minder kwaliteit. Dat zette Cor Koster aan het denken.

Ingezonden Brief

Heeft Wijdemeren te weinig ambtenaren?

De pas aangetreden wethouder Lorjé is tot inzicht gekomen. We hebben te weinig ambtenaren, zei hij onlangs, nadat hij jarenlang als lid van de oppositie verkondigd had dat er teveel waren.

Merkwaardig? Ja, natuurlijk. Het betekent immers òf dat hij vroeger niet wist waar hij het over had, òf dat hij nu niet weet waar hij het over heeft. Het probleem stellen betekent het probleem benoemen: we weten niet of en wanneer Lorjé weet waar hij het over heeft. Zorgwekkend...

Een vergelijking met andere gemeenten kan enige helderheid verschaffen. Onlangs deed adviesbureau Berenschot onderzoek naar de "overhead" bij publieke organisaties, waaronder gemeenten. De overhead bij gemeenten (dat wil zeggen: alles wat niet uitvoerend is) ligt tussen de 24 en 47 procent. Uit de begroting voor 2006 is makkelijk op te maken hoe dat zit bij de gemeente Wijdemeren. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte staf, zeg maar tussen uitvoerenden (degenen die echt het werk doen) en degenen die toezien of ondersteuning bieden: afdelingshoofden, IT mensen, notulisten e.d. Welnu, in Wijdemeren heeft men bij de "buitendienst" (zoals de plantsoenendienst) een overheadpercentage van 11%, en bij de "binnendienst" 36%. De totale overhead is dan 31.7%. Dat ligt mooi binnen de bandbreedte die Berenschot vond: 24 tot 47%.

Maar Berenschot kwam nog tot een andere conclusie, namelijk dat er nauwelijks verband bestaat tussen de omvang van de overhead en de kwaliteit van de organisatie. Organisaties met een kleinere overhead zijn zeker niet slechter, net zoals een grotere overhead niet betekent dat zaken beter geregeld zijn.

De conclusie is duidelijk. Wijdemeren heeft niet te weinig "indirecte staf", in vergelijking met andere gemeenten. Maar misschien hebben we te weinig "directe staf", d.w.z. mensen die het echte werk doen, mensen die iets uitvoeren. Dat zou kunnen. In dat geval ligt de oplossing voor de hand: zorg voor een verschuiving van indirecte naar directe staf, van "managers" naar "uitvoerders". Het zal geen invloed hebben op de kwaliteit van de dienstverlening. Misschien zelfs integendeel.

Cor Koster


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Bewolkt Half bewolkt Zonnig Matige wind 22º Naar volgende bericht