Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Trouwen: Niet in de Kerk

Nederhorst den Berg , 2 augustus 2006

In Nederhorst den Berg is geen geschikte plek voor het sluiten van een burgerlijk huwelijk. Dan kan het toch in de kerk, vindt Cor Koster.

Reactie

Trouwen: niet in de kerk

Als je op het gemeentehuis in Wijdemeren trouwt, komt er in de huwelijksakte te staan dat je in Hilversum getrouwd bent. Het gemeentehuis staat immers op Hilversumse grond. Veel mensen willen echter in hun eigen dorp trouwen. Het gemeentebestuur heeft daar begrip voor: men vindt dat er in elke kern getrouwd moet kunnen worden. Dat staat in het coalitieakkoord.

In Nederhorst den Berg zijn eigenlijk nauwelijks goede locaties. De Herberg of het Spieghelhuys lijken wat minder gepast, en de de muziektent is eigenlijk alleen maar geschikt met mooi weer. Maar er is een heel passende plek: de kerk op de heuvel. De Willibrordkerk heeft dan ook onlangs aangeboden om het gebouw beschikbaar te stellen voor een huwelijkssluiting.

De gemeente heeft het aanbod afgeslagen, met als motivering dat het niet mogelijk is om huwelijken te laten plaatsvinden in een ruimte waar doorgaans erediensten worden gehouden, om een duidelijke scheiding tussen kerk en staat te kunnen waarborgen.

Het blijkt dat de raad van Wijdemeren ooit vastgesteld heeft dat je wel mag trouwen, maar niet in de kerk. Althans, dat het burgerlijk huwelijk niet in de kerk gesloten kan worden. Kennelijk was men bang dat het dan niet voor iedereen duidelijk zou zijn dat er een scheiding tussen kerk en staat is. Mensen zouden misschien in de war kunnen raken, en denken dat de staat zich met de kerk bemoeit, of omgekeerd.

Samenvattend: in het coalitieakkoord staat dat men in de kerk moet kunnen trouwen, maar als de kerk het gebouw beschikbaar stelt, wijst de gemeente dat af en zegt dat je niet in de kerk mag trouwen.

Merkwaardig...

Cor Koster
Nederhorst den Berg


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Half bewolkt Matige wind 17 Naar volgende bericht