Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Gl houdt vast aan regels

Wijdemeren, 20 april 2006

Vanavond werd de eerste echte raadsvergadering met de nieuwe raad gehouden. Het was even wennen met een nieuw college en veel nieuwe raadsleden.


De wethouders, v.l.n.r. Nelleke Schenkkan (GL), Lia Moote (PvdA),
Wim Neef (CDA) en Wim Lorjé (VVD).

Er stond weinig op de agenda. Naast de inspraak, het vragenhalfuurtje en de hamerstukken was er één echt agendapunt. De reconstructie van de Zuidsingel in Kortenhoef. Ook werden Herman Veldhuisen (CDA) en Ab Krook (DBL) beëdigd, respectievelijk als raadslid en fractieassistent.


Herman Veldhuisen (CDA) keert terug in de raad.


Jolanda Bladt pleit voor trouwen op de Plassen.


Ab Krook wordt beëdigd als fractieassistent van DBL.

Inspraak

Jolanda Bladt sprak in. Zij hield een pleidooi voor trouwen op de Loosdrechtse Plassen. Zij vertegenwoordigt een rederij uit Weesp die een salonboot, De Lelie, uit 1908 exploiteert. Zij had haar voelhorens al bij de gemeente uitsgestoken. Die wijst haar plannen niet af, op voorwaarde dat er op een vaste plek aan een steiger getrouwd wordt. Om dat te bereiken nam zij contact op met Vila 't Witte Huis en Ottenhome, die beiden hun medewerking toezegden.

Bij de ingezonden stukken zat een email van haar die via Ruud Buijs (VVD) binnengekomen was. René Voigt (DBW) merkte daarover op dat hij bereid was alle emails die hij ontvangt ook als ingekomen stukken voor de raad in te brengen. Burgemeester Don Bijl merkte op dat er tijdens het wethouderloze tijdperk even soepel met de regels was omgegaan, maar dat dit natuurlijk niet de normale gang van zaken is. Jaap van Waveren (DBL) verklaarde dat DBL al eerder het plan had voor trouwen op het water. Dat plan was echter bedoeld voor Loosdrechtse ondernemers en niet voor buitenstaanders.

Het verzoek komt terug in de commissie ter behandeling.

Vragenuurtje

René Voigt (DBW) ging diep in op de problemen bij Radio Wijdemeren. Hij wees erop dat vanavond de raad niet door Radio Wdm uitgezonden werd. Hij vroeg het college om zich met de zaak te bemoeien. Ook zette hij vraagtekens bij de rechtsgeldigheid bij het bestuur van Radio Wdm. Burgemeester Don Bijl antwoordde dat het college zich niet zal mengen in de interne problemen, tenzij het bestuur daarom vraagt. Over de rechtsgeldigheid van het bestuur verklaarde hij dat de gemeente bij het uitkeren van gelden status van een organisatie toetst.


De wethouders van Wijdemeren in gesprek met de wethouder van Breukelen.

Renovatie Zuidsingel

Alle partijen hadden waardering voor de manier waarop wethouder Wim Neef met de inspraak is omgegaan en de keuzen die daaruit door het college gemaakt zijn. Het zou een hamerstuk zijn geworden, ware het niet dat GroenLinks als enige tegen het voorstel is en het geagendeerd wilde zien. Hilbrand Korver, de fractievoorzitter van GL, verklaarde dat zijn fractie tegen het collegevoorstel zou stemmen. Als argumenten voerde hij aan dat het college zich niet strikt aan de (niet verplichte) richtlijnen van Duurzaam Veilig houdt door het fietspad te handhaven. Ook wil zijn fractie de bomen aan de Zuidsingel meer ruimte geven om betere groeikansen te geven.

De hoon van de andere partijen was voelbaar. Jan van den Broek (CDA) stelde zich vierkant achter het collegevoorstel op. René Voigt citeerde uit het coalitieakkoord: "Minder regels voor de burger". Kees Bosdijk (PvdA) wees GL erop dat de regels er zijn voor de burger en niet andersom. "Als de bewoners het zo willen, waarom moeten we dan toch niet verplichtende richtlijnen volgen?"

Inspraak maakt raad overbodig

In tweede termijn verdedigde Korver zich door te stellen dat inspraak van de burger, zoals bij de Zuidsingel toegepast, de raad overbodig maakt. "Als we zo met inspraak om gaan, dan komt er aan de Voorstraat in Nederhorst een klein huisje."

René Voigt wees er fijntjes op dat dit de eerste wrijving in de coalitie was. "Dat belooft wat voor de komende vier jaar."

Er werd nog een beetje nageprutteld, maar het was duidelijk, het voorstel was aangenomen met alleen GL tegen.

Om vijf over negen sloot Don Bijl de vergadering.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 16º Naar volgende bericht