Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Afscheid Wethouders

Wijdemeren, 12 april 2006

Vandaag viel het doek voor de oude wethouders. Tijdens een afscheidsreceptie werd teruggeblikt op de afgelopen vier jaar.


V.l.n.r. Mevr. Nagel, Bert Nagel, Yvonne Siemons,
Jan Siemons, Ties Hagen, Mevr. Hagen.

Drukbezocht

Yvonne Siemons, Bert Nagel en Ties hagen werden uitgezwaaid tijdens een drukbezochte receptie. Van het voltallige personeel van de gemeente kregen zij samen een stevige buitenbank met plaquette. Waar de bank komt te staan is nog niet besloten. De ceremoniemeester suggereerde om hem bij de rotonde bij het gemeentehuis te zetten. "Dan kunnen de drie oud-wethouders samen op de bank naar het gemeentehuis kijken als ze er samen op zitten. Als de oude Muppets op het balkon."


De bank zit lekker verklaarden Marleen Remmers (l) en Vigga Labordus (m). Burgemeester Don Bijl luistert naar de oud-wethouders.

Burgemeester Don Bijl blikte ook terug op de collegeperiode. Hagen en Siemons die binnenkwamen zonder enige raadservaring. Yvonne Siemons kwam binnen na een eclatante en verrassende overwinning van haar partij DBL. Ties Hagen had wel ruime vakbondservaring, maar niet in de lokale politiek. Bert Nagel had die ervaring wel. Als raadslid en als wethouder in Nederhorst den Berg.


Het afscheidsgeschenk.

Hoofdpijn en Succes

Hij somde de hoofdpijndossiers van de wethouders op en de successen die zij behaald hebben. Absoluut dieptepunt in de periode van Hagen was de motie van wantrouwen tegen hem. Bijl was blij dat hij toch was blijven zitten. De wethouders kregen uit handen van burgemeester Bijl een cadeau van de gemeente, een fraai ingelijste oude kaart van de omgeving. Plaatsvervangend gemeentesecretaris Karel van Leeuwen sprak de vertrekkende wethouders daarop toe. Hij dankte hen voor de ruimte die het ambtelijk apparaat kreeg tijdens de moeilijke aanloop na de herindeling. Hij had ook een nieuwtje. 2005 wordt het eerste jaar dat Wijdemeren afsluit met een positief saldo.


Karel van Leeuwen. Voor het eerst over 2005 een positief saldo.

Nieuwe Politiek

Yvonne Siemons bekende in haar dankwoord dat zij zich direct na haar benoeming als een kat in een vreemd pakhuis voelde. Met hoop op nieuwe en transparante politiek en open communicatie. Na enige tijd had zij haar plek gevonden. De loyaliteit van het ambtelijk apparaat was voor haar een openbaring geweest. Over het einde van haar periode en de rol die haar DBL daarin speelde, had zij een dubbel gevoel. "Het is mij bitter tegengevallen zoals het ging als er macht in het spel is." Over de hele periode verklaarde zij: "Ik ben een gelukskind dat ik dit heb mogen meemaken. Ik ben blij dat ik iets heb kunnen bijdragen aan Wijdemeren."

Brillendans

Bert Nagel begon met een handicap. Hij was zijn leesbril vergeten. Normaal lag er een reserve-exemplaar op zijn kamer, maar die was inmiddels leeg. Er werden diverse brillen aangereikt. Die van Wim Neef bleek het best te passen. "Ik zie de wereld in een heel andere kleur!"
In zijn toespraak richtte hij zich tot tal van medewerkers waarmee hij lief en leed had gedeeld. Waar nodig hintte hij op de eigenaardigheden van de medewerker, hetgeen de nodige hilariteit veroorzaakte. Hij gaat door als raadslid voor het CDA. "Zolang als het duurt, want ze trekken al aan mij."

Ties Hagen vond dat het snel was gegaan. Hij had veel plezier beleefd aan zijn wethouderschap.De ambtelijke organisatie stond de afgelopen jaren onder druk. Er werd soms onterechte kritiek op uitgeoefend, vond Hagen. "Er zijn fouten gemaakt, maar welke dan?" :vroeg hij zich terugblikkend af. "Gelukkig vielen ze meestal niet in mijn portefeuilles." : zei hij met een big smile. Aan de politiek met de uitvergroting van de verschillen en coalitie en oppositie had hij erg moeten wennen.

Niet te veel vragen

Hij had een goede raad voor de nieuwe gemeenteraad. "Stel niet al te veel vragen. Die leiden bijna nooit tot bijstelling van beleid en het kost veel tijd. De raad moet een juist broeinest van creativiteit en goede ideeën zijn." Ook stelde hij voor om niet alleen drie historische kringen in Wijdemeren te hebben, maar ook een denktank van mensen buiten de politiek, die nadenkt over de toekomst van Wijdemeren. Over wonen, werken, wegen en andere toekomstplannen.


Een laatste blik op de oud-wethouders, geflankeerd door Karel van Leeuwen.

Daarna stelden de wethouders zich in drie hoeken van de zaal op om handen te schudden. Het tijdperk van het eerste college van Wijdemeren ligt achter ons.

Vol Vertrouwen Verder...


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Zonnig Matige wind 10º Naar volgende bericht