Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Nieuwe Herindelingsgolf

Wijdemeren, 16 november 2005

Het hing in de lucht. De provincie deed onderzoek naar herindelingen en wil die nu ook uitvoeren. Wijdemeren blijft tijdelijk nog even buiten schot.

Noord-Holland heeft een onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeenten in deze regio gedaan. Albert Moens (de gedeputeerde van het verdiepingenplan) maakte gisteren bekend wat de plannen zijn. Er komt mogelijk één gemeente Gooistad met 250.000 inwoners, maar er kan ook besloten worden tot drie of vier kleinere eenheden.

Gedacht wordt aan Gooi Noord (Muiden, Naarden, Bussum, Weesp en Huizen) en Hilversum apart aan de zuidkant. Maar ook een herindeling in wat kleinere brokken is mogelijk.

De BEL (Blaricum, Laren en Eemnes) gemeenten blijven even buiten schot omdat die al vrij ver zijn in hun samenwerking. (En waarschijnlijk ook omdat Eemnes in Utrecht ligt. red.) Ook Wijdemeren doet komend jaar nog niet mee in de herindelingsdiscussie, omdat Wijdemeren kijkt naar samengaan met Abcoude en Loenen. Als er over die variant met Wijdemeren over een jaar nog geen duidelijkheid is, dan wordt Wijdemeren alsnog door de provincie Noord-Holland in het herindelingsdebat betrokken.

Gedeputeerde Moens liet weten dat Muiden nogal emotioneel op de bekendmaking reageerde.

Merkwaardig genoeg is er over dit onderwerp niets te vinden op de website www.noordholland.nl.


Als vier jaar geleden Wijdemeren niet gevormd was, dan hadden de kernen Nederhorst den Berg en 's-Graveland zeker ook op het lijstje van Moens gestaan. In de variant waarbij Hilversum de zuidelijke gemeente wordt, waren deze twee kernen vrijwel zeker nu bij Hilversum ingedeeld. red.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Zwaar bewolkt Half bewolkt Matige wind 7 Naar volgende bericht